A fő különbség a H1N1 és a szezonális influenza között

Vágólapra másolva!
A sertésinfluenza a szezonális influenzától eltérően az egész légutat károsítja, a légcsőtől egészen a tüdő legmélyebb részéig, csakúgy, mint annak idején az 1918-as és 1957-es influenza világjárványok.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és a New York-i tisztifőorvosi szolgálat 34 sertésinfluenzában elhunyt beteg szövetmintáit elemezte mikroszkópos vizsgálattal.

A kutatók széles körű károsodást mutattak ki a felső és az alsó légutakban egyaránt. A felső légút, vagyis a légcső és a hörgők, minden esetben gyulladásban voltak, és időnként súlyos károsodást is szenvedtek. 18 esetben, tehát az esetek több mint felében, károsodás volt kimutatható a légút alsóbb részében is, a hörgők finomabb ágaiban, 25 esetben pedig a kutatók a tüdőhólyagocskákban, az alveolusokban is találtak károsodást.

"Ez a patológiai minta a légutak szöveteiben hasonlít az 1918-as és 1957-es influenza-világjárványok áldozatainak mintáihoz" - nyilatkozta a sajtónak Jeffery Taubenberger, az Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetének (NIAID) vírusszakértője. A kutató szerint azonban a minta a szezonális influenzától eltér, amely a legtöbb kárt a légcsőben és a hörgőfában okozza, nem hatol mélyen a tüdőbe.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az A(H1N1) influenza a fiatalabbakat súlyosabban érinti, mint a szezonális influenza. A vizsgált minták közül mindössze egyetlen áldozat volt 60 éven felüli. A 34 minta közül huszonnégy áldozat 50 év alatt volt.

A halálos áldozatok kilencven százalékának volt valamilyen alapbetegsége, például szív- vagy légzőszervi betegség, legyengült volt az immunrendszere, vagy terhes volt, amelyek a korábbi világjárványok idején is kockázati tényezőknek bizonyultak. A 2009-es sertésinfluenza világjárvány azonban egy újabb krónikus betegséget is felvett a listára: az elhízást. A vizsgált felnőtt és kamasz áldozatok hetvenkét százaléka elhízott volt, közel fele pedig morbid elhízásban szenvedett.

"Az elhízást a korábbi világjárványok esetében nem azonosították, és nem tudjuk, mi az összefüggés az elhízás és az influenza között" - nyilatkozta Taubenberger.

A tanulmány az Archives of Pathology and Laboratory Medicine folyóirat online kiadásában jelent meg.