Obama beleszólt a klímavitákba

Vágólapra másolva!
Az esőerdők védelmében szólt bele először a koppenhágai klímakonferencián zajló eseményekbe Barack Obama amerikai elnök. A csúcsra csak egy hét múlva érkezik meg.
Vágólapra másolva!

Először hallatta a hangját a koppenhágai klímakonferenciákon zajló vitákkal kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök - írja a brit Guardian. Kiállt a Norvégia és Brazília által kidolgozott esőerdő védelmi terv mellett. A terv szerint egy pénzalapból támogatnák az esőerdők megmentését, amelyhez a pénzt azok a fejlett országok dobnák össze, amelyek nem képesek teljesíteni a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén tett vállalásaikat a saját területükön.

Obama Nobel-békedíjának átvétele után nyilatkozott erről Oslóban. "Figyelemreméltónak tartom a Norvégia és Brazília között kiépült együttműködési modellt, amely elősegíti az Amazonas környéki esőerdők pusztulásának megállítását" - fogalmazott. Az elnök szerint ez talán a leginkább "költséghatékony" eljárás, amely ugyanakkor hatásos is.

Obama csak egy hét múlva érkezik meg Koppenhágába. A Guardian szerint mostani megszólalása fontos jelzés, mert az esőerdők pusztulásának megállításáról szóló tárgyalások kritikus pontjukhoz érkeztek. Az esőerdők védelmében eddig számos terv látott napvilágot.

A fejlett ipari országoknak éppúgy fontos az esőerdők védelme, mint a trópusi szegény államoknak, amelyeknek a területén az erdők vannak. Előbbiek számára az esőerdők több százmillió tonna széndioxid semlegesítésére képes, értékes területek, utóbbiak pedig az erdőik védelméért kapott pénz óriási mennyiségének örülnek.