Vágólapra másolva!
A London Chess Classic 2009 szuperverseny harmadik fordulójában a norvég Magnus Carlsen döntetlenre rontotta nyert állását az angol David Howellel szemben. Ellenfele időzavarában kapkodott, 79 lépés után kötött békét a két 19 éves nagymester. A játéknap egyetlen győzelmét Vlagyimir Kramnyik aratta, az orosz exvilágbajnok sötéttel győzött az angol Luke McShane ellen. Döntetlennel végződött a másik két találkozó, az amerikai Hikaru Nakamura és az angol Nigel Short, valamint a kínai Ni Hua és az angol Michael Adams összecsapása. A pontvadászat szombaton folytatódik.

Kevés hiányzott Magnus Carlsen mesterhármasához. A norvég nagymester szicíliai védelme ellen az angol David Howell a 2.c3-as változat mellett döntött, korai vezércserével csendesítette a küzdelmet.

Carlsen átmeneti gyalogáldozattal fejlődési előnyt szerzett, az anyagot is visszanyerte, futópárjával kezdeményezett. Howell jelentős időhátrányba került, de jól tartotta magát, királya a fenyegetések elől eltáncolt.

Remiesélyei támadtak, a kapkodásban hibázott, minőséget vesztett. Magnus meglepő módon bizonytalanná vált, azonnali nyerést is kihagyott. Howell szívósan védekezett és kiharcolta a számára oly értékes döntetlent.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik üldözőbe vette Carlsent. Az angol Luke McShane elkerülte az orosz huszárjátékot, de a futójáték nem váltotta be reményeit. Kramnyik eredeti tervet valósított meg, a 10...Fxf2+-kal zavart okozott ellenfele soraiban.

Világos elkerülte a vezércserét, tisztjei egyre nagyobb passzivitásba kényszerültek, míg Kramnyik lépésről lépésre növelte előnyét, válogathatott a nyerések között. Az orosz sakkozó a győzelemmel megközelítette norvég riválisát, a negyedik játéknapon Kramnyik-Adams és Carlsen-Nakamura összecsapások lesznek.

A spanyol megnyitásban a Marshall-támadást láttuk a kínai Ni Hua és az angol Michael Adams partijában. Sötét kielégítő játékot kapott a gyalogért cserébe, lépésismétléssel lett remi a játszma. Sokáig kezdeményezett az amerikai Hikaru Nakamura, de az angol Nigel Short eredményesen védekezett, pontosztozkodás született.

A 3. forduló eredményei:
Luke McShane (angol, 2615) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 0 - 1 (Futójáték, 36)
David Howell (angol, 2597) - Magnus Carlsen (norvég, 2801) döntetlen (Szicíliai védelem, 79)
Hikaru Nikamura (amerikai, 2715) - Nigel Short (angol, 2707) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 43)
Ni Hua (kínai, 2665) - Michael Adams (angol, 2698) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 7 pont
2. Vlagyimir Kramnyik 6
3-6. Luke McShane, Hikaru Nakamura, Michael Adams és David Howell 3
7-8. Nigel Short és Ni Hua 2

A klasszikus pontozás szerint:
1. Magnus Carlsen 2,5 pont
2. Vlagyimir Kramnyik 2
3-5. David Howell, Michael Adams és Hikaru Nakamura 1,5
6-8. Luke McShane, Ni Hua és Nigel Short 1

A szombati 4. fordulópárosítása:
Kramnyik - Adams
Short - Ni Hua
Carlsen - Nakamura
McShane - Howell