Ennivaló huszárok - mézes napok hétvégére

Vágólapra másolva!
Ha azt gondolnánk, hogy Gyulán a kerítés is kolbászból van, akkor gyorsan hozzá is lehet tenni, hogy a ház mögötte viszont minden bizonnyal mézeskalácsból készült. Legalábbis a hétvégén az édesszájúaké a Békés megyei város; december 11-től 13-ig itt rendezik meg a Nemzetközi Méz és Mézeskalács Fesztivált immár második alkalommal. Idén egy különleges akcióval indul a program: a Szent István Egyetem diákjai megalkotják az 'élet fáját' csaknem húsz kiló mézes tésztából.
Vágólapra másolva!

Édes emlékekkel gazdagodhatunk, ha Gyulára látogatunk: péntektől vasárnapig tartják a II. Nemzetközi Méz és Mézeskalács Fesztivált. A rendezvény központi eleme a mézeskalács-kiállítás és vásár, ahol nemcsak megcsodálhatjuk a népi iparművészet remekeit, de vásárolhatunk is, akár ajándéknak, akár dísznek valót alkotásokat.

Forrás: [origo]

Természetesen nincsen mézeskalács méz nélkül, méz pedig méhészek nélkül: az Országos Méhész Egyesület is részt vesz a fesztiválon. Különleges mézfajtákat mutatnak be az ínyenceknek, és betekintést adnak a méhészet és a mézkészítés szépségeibe is az érdeklődőknek. Aki még ennél is több tudásra vágyik, elmélyülhet a méz egészségre tett áldásos hatásainak ismertetésében.
Idén hatalmas mézeskalács-világfa megszületését is figyelemmel követhetjük: a három négyzetméteres óriásédességet a Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézet hallgatói készítik el. Az eseményt internetről is végig lehet nézni, bár érdemes személyesen is ellátogatni Gyulára: a kézműves-műhelytől a bábjátékokon át az országos cukrászversenyig és a fáklyás felvonulásig számos színes program garantálja, hogy minden korosztály megtalálja a számára érdekeset a fesztiválon.