Bajnai nem akar klímás szemrehányást a gyerekeitől

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök sem bízik abban, hogy áttörés lesz a klímacsúcson, de szerinte valamilyen megállapodást muszáj megkötni - derült ki a konferencián elmondott beszédéből. Bajnai közölte, nem szeretné, ha a gyerekei húsz év múlva arról kérdezgetnék, mi járt a fejében, amikor meg kellett volna oldalni a klímaproblémát.
Vágólapra másolva!

"Gordon Badzsnai" - így mutatta be a koppenhágai klímakonferencia plenáris ülését levezető elnök a magyar miniszterelnököt, aki csütörtök este hét órakor mondott beszédet. Különböző számítások szerint 120-130 államfő és kormányfő vesz részt, és sorban szólalnak fel már szerda óta. Bár elvileg csak három-négy perc járna nekik, van, aki ezt jócskán túllépi, Hugo Chávez venezuelai elnök például körülbelül ötven percig szónokolt.

Bajnai tiszteletben tartotta az időkorlátot, alig több mint négy percet beszélt. Angolul - kicsit furcsa kiejtéssel, de nagyon választékosan - mondta el a beszédet, amelyben több más vezetőhöz hasonlóan figyelmeztetett a klímaváltozás elleni harc fontosságára, és arra szólított mindenkit, hogy dolgozzon a megállapodás érdekében. "Nincs hibátlan megoldás. De valahol lennie kell egy vékony ösvénynek, amely felelősségteljes, és nem a Föld gondatlan pusztításához vezet" - fogalmazott Bajnai.

Konkrétan Magyarország szerepéről keveset beszélt, bár megemlítette, hogy az ország csatlakozott a kiotói egyezményhez és a vállalásait túl is teljesítette, "bár ezért a mi népünk súlyos árat fizetett". Ezzel arra utalt, hogy Magyarországon azért csökkent jelentősen káros gázok kibocsátása, mert a rendszerváltás után leépült a nehézipar és sokan elveszítették munkájukat. Itt megnézheti a felszólalást (az ülésteremben nem szabad forgatni, ezért a beszédet a konferenciaközpont egyik tévéjéről rögzítettük):

A beszédből az derült ki, hogy Bajnai sem bízik abban, hogy áttörésnek számító megállapodással zárul a klímacsúcs. Szerinte azonban nem szabad üres kézzel hazamenni, legalább a kereteit ki kell alakítani egy "igazságos és hatékony" klímaegyezménynek. "Máskülönben a gyerekeim azt fogják kérdezni 20 év múlva: Apa, mit gondoltál? Én inkább megküzdenék ezzel a problémával most, mint hogy akkor szembesüljek ezzel a kérdéssel" - zárta beszédét a miniszterelnök, akitől ismét Badzsnaiként búcsúzott el az ülést levezető elnök.

További részletek az OzoneNetwork helyszíni tudósítójától a TV csatornán és a www.ozonenetwork.hu weboldalon.