Vágólapra másolva!
Valamivel többen értékelik jobbra a kormány munkáját, mint az ellenzékét a Századvég és a Forsense decemberi közvélemény-kutatása szerint. Nőtt a politikai aktivitás, ezzel párhuzamosan a Fidesz előnye, és csökkent valamelyest a Jobbik támogatottsága. Az emberek fele szerint Bajnai Gordon alkalmas miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, hat százalékkal nőtt az emberek választási hajlandósága a Századvég és a Forsense 2009 december közepén készített közvélemény-kutatása szerint. Decemberben a választópolgárok 66 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni egy most vasárnap rendezett választáson. Nőtt a pártot választók aránya is, de továbbra is alacsony, 49 százalékos.

A választói aktivitás emelkedése mellett, tovább nőtt a Fidesz előnye a többi politikai erőhöz képest. A legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az MSZP-t a megkérdezettek 9 százaléka, a Jobbikot 6 százaléka választaná.

A biztos szavazó pártot választók körében még nagyobb a Fidesz fölénye: 64 százalékos a támogatottsága, míg az MSZP-re 17 százalék, a Jobbikra 9 százalék szavazna. A Jobbik támogatottsága hibahatáron belül, három százalékkal csökkent. Az MDF-re 3, az LMP-re 2 százalék szavazna, az SZDSZ támogatottsága az 1 százalékot sem éri el.

A felmérés szerint a kormány és az ellenzék munkájának megítélése nagyon hasonló, de összességében valamivel többen értékelik jobbra a kormány munkáját (40 százalék), mint ellenzéki tábor tevékenységét (34 százalék). A megkérdezettek 19 százaléka mind a kormányt, mind az ellenzéket negatívan ítéli meg.

Bajnai Gordon miniszterelnököt decemberben a megkérdezettek 49 százaléka tartotta részben vagy teljes mértékben alkalmasnak a kormányfői poszt betöltésére. Orbán Viktor Fidesz-elnökkel összehasonlítva azonban a többség (40 százalék) továbbra is a volt miniszterelnököt gondolja alkalmasabbnak.