Tetőket rongált meg a szombati vihar

Vágólapra másolva!
Budapestről, Baranya és Fejér megyéből kapták a legtöbb bejelentést a tűzoltók a szombati viharban. A fővárosban a tűzoltókat ötven alkalommal riasztották, általában kidőlt fákhoz vagy a szél által megbontott tetőkhöz - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság. A szombat este kezdődött havazás nem okozott komolyabb fennakadást, bár a szél miatt hótorlaszok alakulhatnak ki.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 107 telefonhívás érkezett a tűzoltókhoz a viharos szél miatti károkkal kapcsolatban - mondta vasárnap délelőtt Szentes György. A legtöbb bejelentést a fővárosból, Baranya és Fejér megyéből kapták, az ország többi megyéjében csak néhány esetben kérték a segítségüket. A legtöbb hívás leszakadt faág vagy kidőlt fa miatt érkezett, de arra is volt példa, hogy a szél miatt leszakadt reklámtáblánál kellett segíteniük.

Budapesten a bejelentések túlnyomó többsége szombat délután 13 óra és este 20 óra között érkezett a tűzoltóságra - közölte Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság helyettes szóvivője az MTI-vel vasárnap reggel. Az ötven riasztás körülbelül másfélszerese az ilyenkor szokásosnak.

A külső kerületekben, a családi házas övezetekben általában kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz hívták a tűzoltókat, a belső kerületekben - mint az V., VI. és VII. kerület - a szél tetőket, bádoglemezeket, cserepet bontott meg és reklámtáblákat rongált. Lakóház nem vált a viharos szél miatt lakhatatlanná, nagyobb anyagi kár és személyi sérülés sem volt - tette hozzá Dobson Tibor.

A szél mellett a havazás miatt csúszós utakon is akadt dolguk a tűzoltóknak - mondta Szentes György. Vasárnap kora reggel Csongrád megyében, az 55-ös úton például egy mikrobusz lesodródott az útról és felborult, a balesetben heten sérültek meg könnyebben. Pest megyében pedig három árokba csúszott járműnél is segíteniük kellett.

Az [origo] időjárás-rovata szerint az erős szél estére mérséklődik az országban. A szombat este kezdődött havazásban átlagosan 5-10 cm hó hullott a térségben, azonban az erős szél miatt hótorlaszok alakultak ki, ami fennakadásokat okozhat a közlekedésben (részletes időjárásjelentésért kattintson ide).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vasárnap hajnalban visszavonta az egész országra kiterjedő szombati narancssárga riasztást - olvasható az OMSZ honlapján. Ettől függetlenül országszerte vasárnap is viharos, 60-90 km/h-s szél várható, a Balaton körzetében akár 90-100 km/h-s széllökések is lehetnek vasárnap estig. Havazás napközben csak szórványosan alakul ki, nagyjából 5 cm hó hullhat, de a késő esti órákban az ország keleti felében további 5-15 cm hó eshet. A viharos szél viszont sokfelé hófúvásokat okozhat. A szél csak a nap második felére enyhülhet - írják a meteorológusok.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében intenzív havazás kezdődött vasárnap. A szél is feltámadt, helyenként 50-60 kilométer per órás sebességgel süvít. A viharos széllökések Nyíregyháza és Debrecen között a legerősebbek - mondta el Tóth Tamás meteorológus a Független Hírügynökségnek vasárnap. Az előrejelzés szerint vasárnap egész nap marad a havazás a két megyében, de délutántól mérséklődik majd a hóesés és a szél is. A katasztrófavédelmi igazgatóságokra egyelőre nem érkezett bejelentés az ítéletidő miatt.