Indulhat a bankrendszerek átszabása - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Az idei évben komolyan átszabhatják a globális bankrendszert és pénzpiacokat, Görögország két év alatt levinné a deficitet, Buffett óvatosságra inti a Kraftot, Puytin és Gyeripaszka kibékültek. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két évben nem sokat változott a pénzügyi világ szabályozási környezete, de jó eséllyel ez nem marad sokáig így - írja a Reuters, amely szerint mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Európai Unióban (EU) komoly változtatásokra van esély 2010-ben.

A banki és a pénzügyi piacok működését nagyban átszabhatja, ha valóban szigorodnak a banki tőkére, illetve a tőkeáttételre vonatkozó szabályok, ami a pénzintézeti profitok jelentős csökkenését okozhatja. A tervek szerint a származékos (derivatív) piacokat is új szabályokkal vennék körül, főleg ami az adósságok "újracsomagolását" illeti.

A Reuters szerint a banki lobbisták az oceán minkét partján dolgoznak a reformtervek ellen, de a változtatások hívei vannak jobb helyzetben. Az amerikai szentátorok már tavasszal szavazhatnak az új szabályokról, miközben az európai színen még meg kell egyezniük a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek (EP) is. Szabályozási szempontból az első fontos idei céldátum január 13., az EP ugyanis ekkor hallgatja meg Michel Barniert, az Európai Bizottság (EB) által a pénzügyi szabályozási környezet megreformálásával megbízott francia szakembert, az amerikai szenátus pénzügyi bizottságában pedig ezen a napon kezdődik a Goldman Sachs, a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley vezetőienk meghallgatása.

Görögország belehúzna

A Bloomberg írása szerint nagyot esett a tokiói tőzsdén a Japan Airlines részvényárfolyama, miután a Nikkei nevű pénzügyi lap arról számolt be, hogy a fő hitelezők (a japán állami fejlesztési bank és a pénzügyi tárca) egyre inkább hajlanak arra, hogy csődvédelmet kérjen a vállalat. A kurzus csaknem 8 százalékot esett.

Görögország bejelentette, hogy költségvetési hiányát két éven belül az uniós elvárási szint alá viszi - közölte a BBC. Athén korábban három éves határidőt válallt erre a feladatra, de egy nappal az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) vezetőinek látogatása előtt ambícozusabb vállalást tett. A görög deficit 12,7 százalékos, szemben az amszterdami szerződésben előírt 3 százalékos limittel.

Békülékeny hangulat Oroszországban

A világ egyik legismertebb és leggazdagabb befektetési guruja, az amerikai Warren Buffett megszólalt a csokiháborúban: az üzletember szerint a Cadbury több mint 10 milliárd fontos, ellenséges felvásárlásához a Kraftnak nem szabadna túl sok részvényt használnia. A Financial Times cikke szerint Buffett azután szólalt meg, hogy a Kraft közölte: eladja észak-amerikai pizzaüzletágát a Nestlének, hogy pénzhez jusson a Cadbury megvásárlásához. Buffett Berkshire Hathaway nevű cége a Kraft legnagyobb tulajdonosa, 9,4 százalékos részesedéssel.

Egymást segítik Oroszországban az egykori ellenfelek, az orosz oligarchák és Vlagyimir Putyin - írja a Wall Street Journal (WSJ). A lap rámutat, hogy míg egy évvel ezelőtt úgy festett, hogy Oleg Gyeripaszka lesz a mostani válság egyik nagy vesztese, és eltűnhet a sűllyesztőben, addig most azt látni, hogy megőrízte vállalatbirodalmának nagy részét, mégpedig elsősorban a Kreml segítségének köszönhetően. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a Gyeripaszkához tartozó Ruszal részvénykibocsátásában is kulcsszerepe lesz egy orosz állami banknak, amelynek vezetője Putyin.