Vágólapra másolva!
Afrika futballéletének irányítói, a nemzetközi szövetség, a FIFA vezérkarával egyetemben hatékony védelmi intézkedéseket követelnek az angolai hatóságoktól azt követően, hogy pénteken gépfegyveres orvtámadás érte a togói válogatottat az Afrika-kupa csoportkörének színhelyére szállító buszt az angolai-kongói határvidéken. A cabindai támadás nyomán az angolai illetőségű sofőr, valamint a togói szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő meghalt, kilencen - köztük két togói labdarúgó, Serge Akakpo és Obilale Kossi - megsebesültek. Angola sportminisztere ezzel együtt azt mondta: a futballtornát megtartják, a togóiak viszont úgy döntöttek, visszalépnek.

Az angolai kormány szerint a terrorakció ellenére sincs veszélyben a rendezés: "A labdarúgótornát megtartjuk" - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Goncalves Muandumba sportminiszter.

Thomas Dossevi csatár pénteken úgy nyilatkozott az RMC nevű rádióállomásnak, hogy jóllehet számos rendőr kísérte a buszukat, "állig felfegyverzett személyek" hirtelen tűz alá vették a járművüket, s legalább negyedórán át az ülések alá bújtak, hogy mentsék az életüket, mire elmúlt a veszély.

A togóiak, akik először hétfőn játszanának Ghána legjobbjaival, a szomszédos kongói edzőtáborukból utaztak Angolába, amikor rajtuk ütöttek. A térség, amelyen áthaladtak, olajban gazdag terület, amelynek elszakításért szélsőséges eszközöktől sem visszariadó szeparatista erők harcolnak az angolai kormányzat ellen.

A togóiak csapatkapitánya, a Manchester Cityt erősítő Emmanuel Adebayor, aki nem sérült meg, azt mondta az egyik francia televíziónak, hogy ha a biztonságukat nem tudják garantálni, a csapatnak el kell hagynia Angolát. "Játékosaink többsége haza akar menni a családjához. Nem fogok játszani, mint ahogy a társaim sem. Nem akarok még meghalni" - fogalmazott a kiváló labdarúgó.

A szombat délutáni hírek már arról szóltak, hogy a togóiak a visszalépés mellett döntöttek, és szervezik a hazautat, igaz, hivatalos közleményt még nem adott ki az ország labdarúgó szövetsége. Alaixys Romao, a csapat középpályása a francia L'Équipe-nek úgy nyilatkozott, a játékosok úgy döntöttek, az elnöki különgéppel visszatérnek hazájukba.

Forrás: MTI

Adebayorékat sokkolta a támadás

A szervezők és az angolai kormány szombaton még tettek egy utolsó lépést, hogy maradásra bírják a csapatot, megígérve, hogy garantálják a biztonságukat. A togóiak Ghánával, Elefántcsontparttal és Burkina Fasóval voltak egy csoportban, és Romao azt mondta, próbálták rávenni a többi csapatot is, hogy bojkottálják a tornát.

Bár a pénteki hírek még egy halottat említettek, Kossi Agassa a France-Info rádiónak szombaton azt mondta, a válogatott szövetségi kapitányának segítője, és egy sajtószóvivő is meghalt, míg a második számú kapusuk súlyosan megsebesült, őt egy dél-afrikai kórházba szállították. "Egyikünk sem áll készen a tornára. Egy futballünnepre jöttünk, most pedig olyan, mintha hadba vonulnánk" - közölte Agassa.