Vágólapra másolva!
Komoly földrengés okoz riadalmat a karibi térségben. A 7-es erejű haiti rengés után szökőárriadót rendeltek el. Egyelőre nincsenek hírek áldozatokról, de több épület biztosan összedőlt, és a riporterek pánikról és káoszról számolnak be. A kommunikáció szinte lehetetlen a telefonhálózatot is rombadöntő rengés után, így nagyon lassan jönnek az információk Haitiről.
Vágólapra másolva!

Cunamiriadót fújtak a karibi térségben, miután igen erős, a Richter-skálán mért 7-es erősségű földrengés rázta meg Haitit - írja a BBC. A földmozgás 16 kilométerre a haiti partoktól, és 10 kilométer mélyen keletkezett a CNN szerint. A riadó Haitin kívül vonatkozik a Dominikai Köztársaságra, a Bahama-szigetekre és Kuba egyes részeire is - írja a CNN.

Az AP egyenesen a régió történetének legnagyobb földrengéséről ír, és arról számolt be, hogy a rengés utáni első órában még erős utórengéseket is észleltek. Az egyik 5,9-es, egy másik pedig 5,5-ös erejű volt. A rengést a szomszédos országban, a Dominikai Köztársaságban is érezni lehetett. A lakosok ijedten rohantak ki otthonaikból a fővárosban, Santo Domingóban. A földmozgást a keletre lévő Kubában is érzékelték, itt is rázkódtak a házak, de nem érkeztek hírek károkról az AP szerint.

Haitiről még nem érkezett hivatalos jelentés áldozatokról vagy jelentős károkról. Karel Zelenka, egy katolikus segélyszervezet haiti képviselője azonban borús képet festett a helyzetről, mielőtt a telefonszolgáltatás végleg elhallgatott volna: "Több ezer ember halhatott meg" - mondta.

Egy kórház biztosan összedőlt a haiti főváros Port-au-Prince egyik előkelő elővárosában. Az összeomlott petionville-i kórházat látta az AP videoriportere is. A francia hírügynökség, az AFP tudósítója szerint a föld vagy egy percig mozgott a legnagyobb rengés idején. Petionville-ben, egy kisvárosban az AFP szerint összedőlt egy háromszintes irodaépület, ahonnan jelenleg is mentik az áldozatokat.

A Reuters környéken tartózkodó tudósítója több tucatnyi holttestet és sérültet látott a romok között, amik elborítják az utcákat. "Minden elkezdett rázkódni, az emberek sikítoztak, az épületek elkezdtek összedőlni... ez teljes káosz" - mondta a Reuters tudósítója. Kathy Skipper, az Élelmet a Szegényeknek program egyik helyi alkalmazottja egy ötemeletes épület összeomlásának volt a szemtanúja.

A hírügynökség által megszólaltatott amerikai geológus szerint egy ilyen erejű rengésnek már komoly következményei lehetnek. "Úgy gondolom, komoly károkat és áldozatokat fogunk látni" - mondta Don Blakeman, az amerikai földtani intézet elemzője. Egy másik amerikai geológus szerint ez volt a valaha mért legerősebb rengés a régióban.

Felix Augustin, a New York-i haiti főkonzul azt mondta, aggódik az otthon lévő szeretteiért. "A kommunikáció lehetetlen. Megpróbáltam felhívni a minisztériumomat, de nem sikerült" - mondta kétségbeesetten a konzul. Szinte minden hírügynökség ugyanerről számol be, Haitit elvágta a külvilágtól a földrengés, nem működik a telekommunikáció a térségben. Az AP szerint a környéken az áramellátás is megszűnt.

"Mindenki totálisan, totálisan meg van ijedve"

Az AP szerint más épületek is megrongálódtak. Egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint lakóházak is összeomlottak. "Most mindenkit totálisan, totálisan meg van ijedve" - mondta Henry Bahn, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium hivatalnoka. Bahn elmondta, hogy épp a hotelszobája felé tartott, amikor bekövetkezett a rengés.

A férfi hamar kiugrott az utcára, ahol "zajok, üvöltések és kiáltozás borzalmas egyvelegét hallottam a távolban" - mondta. Elmondása szerint kövek hevertek mindenhol, és látott egy meredek szakadékfalat, ahova házakat építettek. "Ez most tele van összedőlt falakkal és törmelékkel és szögesdróttal" - mondta Bahn, hozzátéve, hogy "az ég teljesen szürke a portól".

Forrás: maps.google.com
Forrás: maps.google.com

"Egy széles körben pusztító cunami fenyegetése jelenleg nem áll fenn a történelmi földrengés és szökőár adatok alapján" - közölte az amerikai csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ. "Ellenben lehetséges egy helyi cunami kialakulása, ami elérhet partokat nem több, mint 100 kilométerre a földrengés epicentrumától" - tették hozzá.

Gordon Duguid amerikai külügyi szóvivő közölte: vészhelyzeti megbeszéléseket folytatnak amerikai tisztviselők a katasztrófa miatt.

A BBC úgy jellemzi Haitit, mint amelynek történelme az erőszakról, instabilitásról és diktatúrákról szól. A 10 milliós államban 2006-ban állították vissza a demokratikus rendszert, de a gazdaság romokban hever, és hatalmas a munkanélküliség. Az országban az ENSZ tartja fenn a békét a brazil csapatok vezette MINUSTAH nevű misszióval.

A kisebb rengések gyakoriak a karibi térségben, hiszen a szigetív egy törésvonalon fekszik. Haitin 16 éve volt utoljára komolyabb földrengés. 2008-ban viszont egy trópusi ciklon pusztított Hispaniola sziget e nyugati részén.