A Vatikánban faggatják ki a zaklatásokról az ír püspököket

Vágólapra másolva!
Február közepére a Vatikánba rendelte az összes ír püspököt a pápa, hogy tárgyaljanak az ír katolikus egyházat megrengető szexuális zaklatási ügyekről. Tavaly két jelentés is taglalta az írországi katolikus intézményekben történt molesztálásokat, az egyik évtizedekre visszamenően vizsgálódott és több száz ilyen esetet tárt fel.
Vágólapra másolva!

A Vatikánba rendelte XVI. Benedek pápa az összes ír püspököt, hogy megvitassák az írországi katolikus egyházat megrengető szexuális zaklatási botrányokat. A püspököknek február 15-16-án kell Rómába utazniuk. A pápán kívül más egyházi vezetőkkel is találkoznak. A tanácskozáson előadják a pápának, hogy mint gondolnak a botrányról, aki vérhatóan apostoli levélben is reagál a fejleményekre.

Az ír katolikus egyházat tavaly több támadás is érte gyermekzaklatási ügyek miatt. Novemberben egy jelentés feltárta, hogy a dublini egyházkerületben több gyerekmolesztáló pap ügyét is eltussolták, néhány hónappal korábban pedig egy másik jelentést tettek közzé, amelyben a huszadik század hat évtizedének viszonyait vizsgálták a katolikus nevelési intézményekben. Több száz zaklatásos esetet találtak, amelyben papok és a világi személyzet is érintett volt. Ez utóbbi jelentésről szóló hírünket itt találja, a zaklatásokról pedig itt olvashat bővebben.