Vágólapra másolva!
Belebukott a kínai bundabotrányba az ország labdarúgást irányító szervezet első embere, Nan Jong, akit a szerdai leváltása után pénteken őrizetbe vett a pekingi rendőrség. 

Nan tavaly év eleje óta töltötte be a sportági hivatal vezetői tisztét, s most rendőrök vitték el, akik sorozatos csalások, bundák ügyében nyomoznak. Két igazgatóhelyettest, aki a bírói szerződésekért volt felelős a kínai profi bajnokságban, ugyancsak kihallgattak a nyomozók, közülük az egyiket - akárcsak Nant - le is váltotta a lényegében sportminisztériumként működő főhivatal miniszterhelyettese, .

A politikus a kínai sajtó előtt szerdán még úgy fogalmazott, hogy a két leváltott szakvezető most a "rendőrséget segíti a megvesztegetésben és a mérkőzések eredményében történő előzetes megegyezés eseteinek" ügyében folytatott vizsgálat során.

Csütörtökön a közbiztonsági minisztérium közölte, hogy az északkelet-kínai Liaoning tartományban beidézték a sportvezetőket olyan ügyekben, amelyek "futballmérkőzésekkel összefüggő fogadásokhoz és a hazai bajnokság mérkőzéseit érintő bundagyanúkhoz kapcsolódnak".

A közbiztonsági tárca tavaly novemberben közölte először, hogy sportbéli tisztátalanságok miatt négy embert őrizetbe vettek megvesztegetés gyanújával. Decemberben újabb gyanúsítottakat tartóztattak le, köztük volt a Chengdu Blades klub két volt vezetője is.

Az országos akció 2009 márciusában kezdődött, amikor 12 miniszteri szintű hivatal magas szintű bizottságot hozott létre azért, hogy "megtisztítsa a korrupciótól a kínai labdarúgást".