Fatvában tiltották meg a muszliomoknak a reptéri testszkenner használatát

Vágólapra másolva!
Kötelező vallásjogi határozatban tiltotta egy észak-amerikai iszlám vallási tanács, hogy a muszlimok áthaladjanak a reptereken felállított biztonsági testszkennereken. A fatva arra kötelezi a híveket, hogy az átvilágítás helyett a motozást válasszák a potenciális terroristák kiszűrésére szolgáló repülőtéri vizsgálatokon.
Vágólapra másolva!

A repülőtéri testszkennerek ellen adott ki fatvát (kötelező érvényű vallásjogi határozatot) egy amerikai muszlim csoport. A parancs megtiltja az iszlám követőinek, hogy a repülőtereken alávessék magukat a berendezéssel végzett ellenőrzésnek - írja a Detroit Free Press internetes kiadása.

Az Észak-amerikai Fikh Tanács nevű, az Indiana állambeli Plainville-ben székelő kánonjogi testület fatvája kimondja, hogy a testszkenneren való áthaladás sérti az iszlámnak a szerénységre vonatkozó előírásait. "Az iszlám tanításainak egyértelmű megsértése, hogy egy férfit vagy egy nőt egy másik férfi vagy egy nő meztelenül lásson - állítják."

"Az iszlámnak hangsúlyos eleme a szerénység, és a hit részének tekinti azt. A Korán azt parancsolja a hívőknek, férfiaknak és nőknek egyaránt, hogy takarják el nemi szervüket" - emlékeztet a vallási tanács.

A határozat megnehezítheti a potenciális terroristák kiszűrésére irányuló amerikai erőfeszítéseket, amelyek egy nigériai férfi a karácsonyi merényletkísérlete után kaptak új lendületet. A férfi testére erősített robbanószert tudott felvinni egy Detroitba tartó járatra: a kísérlet óta az Egyesült Államokban 19 reptéren 40 testszkennert állítottak üzembe, s a hatóságok további 450 darab beszerzését tervezik.

A muszlim vallási tanács azt javasolja a hívőknek, hogy a reptéri biztonsági ellenőrzéskor a testszkenner helyett válasszák a motozást. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (Transportation Security Administration, TSA) lehetővé teszi, hogy az utasok az átvilágítás helyett a kézi motozást válasszák.

Jim Fotenos, a TSA szóvivője közölte, hogy a hatóság tiszteletben tartja az utasok érzékenységét, s az átvilágítást végző biztonsági ember személyesen nem is találkozik az utassal. A szóvivő szerint a szkennerek "nem készítenek fotót", s hogy a berendezés képernyőjén megjelenő ábrák inkább "rajzolt körvonalakra" emlékeztetnek.