IMF: A Fidesz kész a szigorú költségvetésre

Vágólapra másolva!
Javított a kormány az idei GDP prognózison, a korábbi 0,3 százalékos visszaesés helyett 0,2 százalékot várnak - ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a Fidesz is késznek mutatkozik a szigorú költségvetési politkára, miközben három hónapja még mást mondott a nemzetközi szervezet és az ellenzéki párt a deficitről és a fiskális kilátásokról.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter az IMF delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány továbbra is tarthatónak találja a hiánycélt. A 2010-re tervezett 3,8 százalék azonban csak fegyelmezett költségvetési politikával valósítható meg - mondta. Szerinte Magyarország piaci finanszírozása megoldott, ezért a kormány továbbra sem kíván újabb hitelrészletet lehívni az IMF és az EB hitelkeretéből. A kormány a gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzését az eddigi 0,3 százalékról 0,2 százalékra javította.

A kabinet szerint annak ellenére teljesíthető az idei hiánycél, hogy a deficit több mint 75 százaléka már az első negyedévben megvalósul az idén. A kockázatok miatt a kormány a teljes stabilitási tartalékot befagyasztja.

A pénzügyminiszter az IMF és az EB delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón a deficitet firtató kérdésre azt mondta: az idei mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat - az 50 milliárdos vagyonadó kieséssel együtt - kedvező változások csökkentik: például a magánnyugdíj-pénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás. Lényegében a vagyonadó kiesése miatti 50 milliárdos tétel sorsa kétséges, ezért befagyasztják a teljes stabilitási tartalékot.

Barbara Kauffman, az Európai Bizottság delegációvezetője szerint szükség lehet a tartalékok átalakítására. A hiánycél szerinte csak szigorú költségvetési politikával teljesíthető, de összességében a magyar gazdaság stabilizálódott és megfelelő pályán halad.

IMF: A Fidesz is betartja a szigort

A Nemzetközi Valutalap szerint a Fidesz kifejtette készségét és szándékát a szigorú fiskális politikát folytatására (IMF) delegációja és az ellenzéki párt közötti egyeztetéseken - mondta James Morsink, az IMF delegációjának vezetője. Hozzátette: az ellenzéki politikusok megerősítették, hogy fontosnak tartják az IMF-fel való együttműködést és ezt fenn kívánják tartani.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: múlt csütörtökön, amikor találkoztak az IMF delegációjával, világossá tették, hogy csak akkor tudnak majd pontos forgatókönyvet adni az IMF-megállapodással kapcsolatban is, ha minden részlet, minden államháztartási információ a rendelkezésükre áll. "A Fidesz elkötelezett abban, hogy Magyarország stabilitása, az ország finanszírozhatósága megmaradjon" - közölte Varga Mihály, hozzátéve, hogy legfontosabb céljuk új munkahelyek teremtése, és ennek szeretnének alárendelni egy olyan gazdasági programot, amelyben az adósságfinanszírozás és a minél kisebb államháztartási hiány is fontos cél.

A Fidesz és az IMF között korábban nem volt ilyen nagy az összhang a költségvetéssel kapcsolatban. Morsink tavaly novemberben azt mondta, hogy a Fidesz által akkoriban emlegetett, 2010-re prognosztizált 7 százalékos hiányt nem tolerálná a szervezet, arra utalva ezzel, hogy amennyiben a Fidesz verziója valósul meg, és megugrik a deficit, akkor annak lennének következményei a hitelezői oldalon is. Varga Mihály a kritikus szavak után rögtön azt mondta, hogy az ellenzéki párt "sem tolerál olyan gazdaságpolitikát, amely a hiány növelését tűzi ki célul".

EB: Tartja az irányt Magyarország

Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített helyzetértékelésében.

"A megtakarítási intézkedéseknek köszönhetően Magyarország 2009-ben a meredek gazdasági visszaesés ellenére is a jelek szerint a GDP-hez viszonyított 3,9 százalék alá szorította le deficitjét. A 2010-es költségvetés a hiány további csökkentését irányozza elő. A hatóságok folytatják annak a gazdaságpolitikai programnak a megvalósítását, amely növelte a befektetők bizalmát, és helyreállította a piaci alapú finanszírozáshoz való hozzáférést" - fogalmazott Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos.

Rehn szerint a továbbiakban is ugyanerre az elkötelezettségre lesz szükség ahhoz, hogy fenntartsák a közpénzügyek alakulásának irányát, és 2011-ben 3 százalék alá csökkentjen a deficitet. Brüsszel úgy ítéli meg, hogy az idén a magyar gazdaság stabilizálódik, és a GDP növekedésnek indulhat. Ezt támogathatja a nemzetközi környezet javulása, miközben a munkaerőpiac alakulása következtében a hazai kereslet továbbra is nyomott.

"Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak benne. Mindazonáltal a jelentős költségvetési kockázatok - amellett, hogy szigorú megvalósítást feltételeznek - szükség esetén a tartalékok újraképzését is igényelhetik" - olvasható a felülvizsgálati anyagban.

Függetlenedő PSZÁF

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, hogy a parlament által elfogadott múlt évi törvénymódosítás növelte a PSZÁF függetlenségét, a módosítással a felügyelet a parlamentnek tartozik beszámolási kötelezettséggel. Ezzel Magyarország teljesítette a vállalt feltételt a függetlenség növeléséről. Simor a bankrendszerről elmondta: az előzetes számok alapján a hazai bankrendszer tavalyi tőkemegfelelési mutatója majdnem 10 százalék volt, alig maradt el a 2008. évi hasonló mutatótól.

Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi delegáció-vezetője megerősítette, hogy a PSZÁF megerősítése megtörtént. Elmondta, hogy a magyarországi bankrendszer stabil, továbbra is nyereséges, a nyugati anyabankok felelősséget vállaltak az itteni leánybankjaikért.