Vágólapra másolva!
Szentgotthárdon február 22. és március 4. között első alkalommal rendezik meg a Gotth'Art-kupát. A nagymesterversenyen játszik a nemzet sportolója, az 1978-as olimpiai bajnok együttes éltáblása, a húszszoros olimpikon, nyolcszoros világbajnokjelölt Portisch Lajos. A 10 fős mezőnyben a legfiatalabb résztvevő a 13 esztendős, de már két nagymesteri normát is teljesítő Rapport Richárd. A főverseny mellett megrendezik a legtehetségesebb fiatalok számára kiírt Tehetség és Kurázsi nemzetközi mesterversenyt is.

Rangos viadaloknak ad otthont a néhány hónapja megnyílt szentgotthárdi Gotth'Art Wellness and Conference Hotel. A 10 fős nagymesterverseny szenzációja, hogy sakkozásunk élő legendája, az olimpiai bajnok, húszszoros olimpikon, nyolcszoros világbajnokjelölt, kilencszeres magyar bajnok Portisch Lajos elfogadta a meghívást.

Összeméri erejét egykori riválisaival, a szlovén színekben szereplő, de a szovjet válogatottal négyszeres olimpiai bajnok Alekszander Beljavszkijjal, a nagy elméleti szakember szlovák Ljubomir Ftacnikkal.

Egyúttal vizsgáztatja sakkutánpótlásunk legjobbjait, hogy mennyire értik az állásokat. Aligha tévedek, ha azt jósolom, hogy Portisch Lajos a felkészüléskor régebbi partijaira támaszkodott, ötleteit új gondolatokkal fűszerezte. Érdeklődéssel várjuk legfiatalabb nagymesterünk, a 18 esztendős Prohászka Péter és a legfiatalabb résztvevő, a 13 esztendős Rapport Richárd szereplését.

A Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp csapatában játszó Rapport főpróbája kitűnően sikerült, az Első Szombat versenyen másodszor is nagymesteri normát teljesített. (Az elsőt még a nyáron.) Hét játszmájából 6 ponttal állt a tornán, amikor az amerikai William Paschall-tól vereséget szenvedett. Utolsó partiját meg kellett nyernie a normateljesítéshez. A lélektanilag nem könnyű feladatot sikerrel megoldotta, legyőzte klubtársát, Boros Dénest.

A szentgotthárdi nagymesterverseny nagy erőpróba lesz számára, igazi próbatétel és egyúttal nagy lehetőség a cím megszerzését jelentő harmadik norma teljesítésére. Bánusz Tamás is a harmadik normateljesítést tűzte ki céljául.

A viadal honlapján élő közvetítés lesz a tornákról.

A Gotth'Art Kupa résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2657)
Ljubomir Ftacnik (szlovák, 2546)
Portisch Lajos (magyar, 2519)
Vajda Levente (román, 2519)
Bánusz Tamás (magyar, 2517)
Prohászka Péter (magyar, 2501)
Bokros Albert (magyar, 2479)
Martin Neubauer (osztrák, 2465)
Rapport Richárd (magyar, 2444)
Fodor Tamás (magyar, 2417)

A nagymesterversennyel párhuzamosan 10 fős mesterversenyt is szerveznek. Többek között játszik a 2008-as női bajnok Rudolf Anna, aki az olimpiai csapatba ismételt bekerülést tűzte ki céljául. A májusi bajnokság előtt igazi megmérettetés lesz számára. Mindkét tornán a sakkozóknak 90-90 perc a gondolkodási idejük az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, de lépésenként még 30-30 másodpercet is kapnak. A játszmák 14 óra 30 perckor kezdődnek, február 28-án pihenőnap lesz a viadalon.