MTI: Szili nyilvánosságra hozná az őszödi NBH-jelentést

Vágólapra másolva!
Nyilvánossá tenné az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készített NBH-vizsgálatot Szili Katalin - írja az MTI saját értesüléseire hivatkozva. Az országgyűlés korábbi szocialista elnöke levélben kérte az MSZP vezetését a vizsgálat részleteinek közzétételére, mert szerinte elfogadhatatlan az ügyről adott eddigi tájékoztatás. Az NBH jelenleg államtitokként kezeli a kiszovárogtatásról készített jelentést.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan az a tájékoztatás, amit a három évig tartó vizsgálat után közzétettek Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról - az MTI szerint többek között ez áll abban a levélben, amit a szocialista Szili Katalin írt az MSZP vezetésének. Az országgyűlés korábbi elnöke szerint hihetetlen, hogy máig nem nevezték meg a kiszivárogtatásban közreműködőket, és azt sem tették világossá, hogy hogyan történtetett meg az eset.

A Magyar Távirati Iroda szerint Szili két hónapja fordult levélben pártja vezetőihez az őszödi beszéd miatt. Szili nem cáfolta, de nem is erősítette meg a levél létezését, az MTI pedig meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy a témát már az MSZP elnökségében is elővették, de hivatalosan még nem döntöttek róla. Az [origo] megkereste az ügyben Szili Katalint, de a politikusnak egyelőre ki volt kapcsolva a telefonja, és az MSZP sajtóosztályán sem tudtak nyilatkozni a levélről.

Az MTI névtelen forrásai szerint Szili Katalin azt kérte az MSZP elnökségétől, illetve frakcióvezetőjétől, hogy kezdeményezzék a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) balatonőszödi beszédről készült vizsgálatának teljes nyilvánosságra hozatalát. Szili eszerint azt is kezdeményezte, hogy a frakcióvezető tegyen jogi lépéseket a felderítés érdekében, valamint hozzanak állásfoglalást az őszödi beszéddel és annak kiszivárogtatásával kapcsolatban.

A volt házelnök az MTI szerint a levélben azt írta, hogy az őszödi beszéd és annak kiszivárogtatása "a szocialista párt történelmi és katasztrofális mértékű elhiteltelenedéséhez" vezetett. Szili szerint a frakció zárt ülésén elhangzottak titokgazdája a képviselőcsoport vezetője, ő azonban eddig nem tett jogi lépéseket ez ügyben.

Az m1 Híradója 2009 december végén jelentette be, hogy "házon belül" rögzítették a balatonőszödi beszédet, de a nemzetbiztonsági vizsgálat után sem nyilvános, hogyan jutott el az a sajtóhoz. A beszéd kiszivárogtatásáról szóló, több mint három évig tartó nemzetbiztonsági vizsgálat nemrég zárult le, abban többek között azt is vizsgálták, hogy ki volt a megrendelő, és azt is, hogy ki vette fel a beszédet. Az [origo] kérésére ugyanakkor az NBH közölte, hogy a jelentés minden sora államtitok, ezért annak még részleteit sem hajlandóak nyilványosságra hozni (erről bővebben itt olvashat).

Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnap délután az MTI-nek megerősítette a SZili leveléről szóló értesülést, de hozzátette: "amit nyilvánosságra lehetett hozni, az ebben az ügyben [az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról] nyilvánosságra került". Nyakó szerint az MSZP egyetlen politikusa sem érintett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában.

Különböző magyar médiumok 2006. szeptember 17-én tették közzé a birtokukba juttatott hangfelvételt, amely a május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP-frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt körben elhangzott beszédében - helyenként durva szavakkal - a frakciót a változtatások szükségességére akarta rádöbbenteni, az államháztartás rendbetételéhez szükséges gazdasági kiigazítások és a reformok elindításához, végigviteléhez próbálta megnyerni, s közben beismerte: a kormány "végighazudta" az elmúlt másfél-két évet, és ígéretei ellenére nem csinált semmit.