Óriás zombihálózatot kapcsoltak le

Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség internetes bűnözőkkel foglalkozó részlege történetének egyik legnagyobb sikerét érte el, amikor a napokban letartóztatott egy hatalmas zombihálóztatot üzemeltető csapatot.
Vágólapra másolva!

Elképesztő számokkal szolgáltak a spanyol hatóságok: a zombihálózatba vírusfertőzéssel bekapcsolt gépek száma eléri a 13 milliót, amelyek összesen 170 országban csatlakoztak az internetre. Egy ekkora hálózattal rendkívüli károkat lehetne okozni, egy-egy összehangolt támadással bankok, vagy akár egész országok rendszereit lehetne megbénítani, illetve kéretlen levelek milliárdjait szétküldeni.

További pikáns részlet, hogy a zombi gépek közül rengeteg a Fortune magazin top ezres listáján található cégek gépparkjaiból került ki. A nyomozók nyilvánosságra hozták az őrizetbe vett állampolgárok (egyébként mind spanyolok) internetes neveiket és életkorukat. A 20-30 év körüli hackerek gépein több százezer személyes, illetve bankkártya-adatokat tartalmazó fájlt találtak. A nyomozás vezetője, Pedro Bustamante megkongatta a vészharangokat: véleménye szerint ha az elfogott - amúgy nem túl képzett - elkövetők ilyen méretű hálózatot voltak képesek létrehozni, belegondolni is rossz, mekkora zombihadsereget tudnának összehozni az igazi profik.

Ezek az úgynevezett botnet hálózatok nagy veszélyt rejtenek magukban: elég a nem is oly régen lezajlott orosz-észt cyberháborúra gondolni, amely fennakadásokat okozott az észt bankoknál és közműveknél - ezt hasonló, ám kisebb méretű zombihálózat segítségével hajtották végre.