Újra megmozdult a dunaszekcsői löszfal

Vágólapra másolva!
A sok csapadék miatt ismét megmozdult a dunaszekcsői löszfal, amelynek környékét omlás miatt két éve hetekre le kellett zárni. A helyi önkormányzat uniós pályázaton próbál pénzt szerezni a löszfal megállítására.
Vágólapra másolva!

A napokban ismét megmozdult a dunaszekcsői löszfal felső, hozzávetőleg egyméteres talajrétege a nagy mennyiségű csapadék miatt. Faller János helyi polgármester szerint több köbméternyi föld hullott alá a lakóházak szomszédságáben, de nagyobb omlás jelei egyelőre nem mutatkoznak.

Faller közölte: 480 millió forintos uniós pályázatot nyújtottak be annak érdekében, hogy megállítsák az omló löszfalat. A tervek között támfal- és monitoringrendszer kiépítése szerepel, emellett csatornázással oldanák meg a háztartási szennyvíz elvezetését.

2007 szeptemberében a településen a vízellátás és négy hétvégi ház került veszélybe, mivel a Duna partján található mintegy 8,6 hektáros löszdombon több száz méter hosszú repedés keletkezett az esőzések következtében. A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárjában leomlott, és egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen üresen álló négy hétvégi házból egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott, de senki sem sérült meg. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, és két héten át a katasztrófavédelmi szakembereken és geológusokon kívül senkit sem engedett az érintett partszakasz közelébe.

Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szakági főgeológusa 2008 februárjában, a helyszínen tartott szemle után azt mondta, hogy a partfal szakaszosan omlik a Dunába. "Lassú folyamatról van szó, amelynek végét nem lehet előre megmondani" - jegyezte meg. Az eset ritka ugyan, de nem példátlan. Az 1960-1970-es években több ilyen jelenség is volt az Ercsi és Dunaújváros közötti partszakaszon, előfordult, hogy egyszerre 1,5-2 millió köbméter föld omlott a Dunába.