Hagyó állítja, el tud számolni a vagyonával

Vágólapra másolva!
El tud számolni a vagyonával, nincs titkolnivalója - állította a Népszabadságnak Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettese. Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója egy szombati interjúban azt állította, hogy többször is kenőpénzt adott át Hagyónak. Hagyó közölte: szakmai kapcsolaton kívül más viszony nem volt közöttük.
Vágólapra másolva!

"Nincs okom magyarázkodni, de minden vagyonommal el tudok számolni. Tiszta lelkiismerettel állok minden vizsgálat elé, ha hosszú időbe is fog telni, nincs mit titkolnom" - mondta a Népszabadságnak Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes. Hagyót a lap azokról az állításokról kérdezte, amelyeket Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója mondott a Magyar Nemzetnek.

A BKV-ügyben meggyanúsított Balogh az interjúban arról beszélt, állítása szerint hogyan működött a politikai gépezet a BKV-nál. Balogh azt állította, hogy Hagyó Miklóstól kapott utasításokat előnytelen szerződések kötésére, minden apró személyügyi és szervezeti kérdésről egyeztetnie kellett vele tanácsadóján keresztül, és dobozokban több tízmillió forintot kellett átadnia neki. A pénzt Balogh szerint a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, ők pedig BKV-körüli cégektől szerezték. (Az interjúban elhangzottakról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

Hagyó erre reagálva a Népszabadságnak azt mondta: "mindenemet, amim van, még főpolgármester-helyettesi karrierem előtt szereztem a gazdasági szférában". Hagyó szerint a 2007-ben vásárolt lakását is egy korábbi ingatlanom eladásból fedezte. A politikus szerint mindez nyomon követhető a vagyonbevallásából. Családja jászberényi tanyájának a felújítására harmincötmillió forint hitelt vett fel, szerinte erre nem lett volna szükség, ha naponta milliókkal tömött dobozokat hoztak be hozzá.

A Népszabadságnak Hagyó arról is beszélt, hogy főpolgármester-helyettesként semmilyen utasítási jogköre nem volt, minden egyes olyan anyagot, amelyet aláírt, a hivatal jogi főosztálya is ellenjegyezte. "Én sem e-mailen, sem szóban, sem telefonon nem adtam utasításokat, mert nem is adhattam" - közölte. Arról is beszélt, hogy sem Antal Attila későbbi BKV-vezért, sem Balogh Zsoltot nem ismerte kinevezésük előtt. Állította: később a szakmai kapcsolattartáson túl más viszony nem is volt közöttük. Hozzátette: azoknak a cégeknek a döntő részét, amelyek a sajtóban felmerültek a BKV-ügyek miatt, nem is ismerte. Az AAM-ről és a CEMI-ről is például csak azért tudott, mert a kabinetüléseken jelen volt egy-egy prezentációjukon - fogalmazott.

Hagyó szombaton közleményben reagált az interjúban megfogalmazott állításokra. Szombati közleményében azonban mindössze annyi szerepelt, hogy az interjúból mindössze annyi igaz, hogy szereti a párizsit, és valóban szokott késni. Hagyó vasárnap jelentette be, hogy felfüggeszti párttagságát az MSZP-ben és lemond a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is.

Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is. A BKV-botrány miatt az MSZP budapesti elnöksége arra kérte Hagyót, az MSZP XII. kerületi elnökét, hogy mondjon le a képviselőjelöltségről, a budapesti listán betöltött helyéről és Fővárosi Közgyűlési mandátumáról. Hagyó ezt február 2-án meg is tette. Az elnökség kérésének előzménye az volt, hogy az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh terhelő vallomást tett Hagyóra.