Kivonul Magyarországról a Hypo Alpe Adria

Vágólapra másolva!
Tervei szerint hat országra korlátozza jövőbeni tevékenységét az Hypo Group Alpe Adria, így egyebek mellett Magyarországon is beszünteti a működést - írja egy osztrák lap. A cég leányvállalata nálunk lízinggel foglalkozik.
Vágólapra másolva!

Az átszervezés keretében öt kelet-európai országból, köztük Magyarországról tervez kivonulni az osztrák Hypo Alpe Adria pénzügyi csoport az osztrák Wirtschaftsblatt beszámolója szerint.

A bedőlt délkelet-európai hitelek és elhibázott befektetési döntések miatt végveszélybe került Hypo Group Alpe Adria (HGAA) államosításáról tavaly decemberben döntött az osztrák kormány. A karintiai székhelyű társaság átalakítását célzó terveket a csoportnak március végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottsághoz.

A Hypo Alpe Adria a jövőben hat országra - Ausztriára, Olaszországra, Szlovéniára, Horvátországra, Bosznia-Hercegovinára és Szerbiára - összpontosít. Az elsősorban lízingtevékenységet folytató magyarországi, bulgáriai, montenegrói, macedóniai és ukrajnai érdekeltségétől viszont meg akar válni. Az átszervezés 2000 munkahelyet érint, ebből 250-et Ausztriában.

Magyarországon a Hypo-Alpe-Adria Leasing Zrt. tartozik a HGAA csoporthoz. A HGAA fő tulajdonosa a Bayerische Landesbank (Bayern LB) bajor tartományi bank - a magyar MKB bank tulajdonosa - volt 67,1 százalékos részesedéssel. Három évvel ezelőtti megvásárlása ügyében a német ügyészség eljárást indított, azt gyanítva, hogy a bajor állam többségi tulajdonában álló BayernLB szándékosan túl magas árat fizetett érte. A vétalár 1,7 milliárd euró volt.