Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hamisítónak nézték a díjnyertes méhészt

Vágólapra másolva!
Komoly félreértés teheti tönkre Molnár Gergely, díjnyertes méhész családi vállalkozását. Hosszú évek kemény munkával kiérdemelt hírneve, és a vásárokon szerzett fogyasztói bizalom egy hasonló néven futó keszthelyi csomagolócég mézhamisítási ügye miatt veszhet oda.
Vágólapra másolva!

A vizsolyi Molnár Méhészet nem azonos a mézhamisító Molnár Méz Kft-vel - szögezi le több szervezethez is eljuttatott levelében Molnár Gergely, a "2008-as Év Méhésze" díj birtokosa. A fiatalember egy kellemetlen félreértés miatt kényszerült magyarázkodásra: családi vállalkozását - sajtóhírek alapján - sok vásárló téveszti össze a keszthelyi Molnár Méz Kft.-vel. Utóbbi cég az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) éves vizsgálatain és a Magyar Nemzet ellenőrzésein is többször megbukott.

"Az emberek általában felületesen hallgatják a híreket, így a névazonosság elég volt ahhoz, hogy családi méhészetemet összekeverjék a mézhamisításon kapott csomagolóvállalattal" - kommentálja az esetet Molnár Gergely, aki a keszthelyi Molnár Méz Kft. hamisítási botránya miatt számos vevőjét elvesztette. Volt, aki a televízióban látottakra hivatkozva, telefonon mondta le megrendelését, sok vevőnek pedig a méz címkéje vette el a kedvét a vásárlástól. "A budapesti Mangalicafesztiválon tizenkét érdeklődőt számoltunk össze, aki a nyugta kiállítása közben, a méz készítőjének nevét látva állt el a vásárlástól. Több látogató pedig már molinónkra pillantva mézhamisítónak titulált bennünket" - bosszankodik a termelő. A félreértés szerinte méhészetük többéves munkáját tette egy csapással tönkre.

Forrás: MTI

Az OMME üvegeibe csak valódi mézet töltenek

"Termékeinket az országot járva, különböző rendezvényeken, vásárokon, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítjük. Négy-öt év kemény munkájával elég nagy vevőkört építettünk ki; már országosan is kezdett ismertté válni méhészetünk. Most azonban jelentősen visszaestek eladásaink. A mézhamisítónak nyilván nem jelent gondot a néhány milliós bírság befizetése, nekünk azonban már ötvenezer forintos havi bevételkiesés is megélhetési problémát okoz" - háborog a termelő, aki - bár termékeit OMME egységüvegbe tölti és zárszalaggal látja el - a történtek miatt állandó magyarázkodásra kényszerül. A félreértés a termelő szerint nem csak a vizsolyi méhészetet érinti (több hasonló nevű cég működik országszerte), ám ismertségük miatt őket viselte meg leginkább az ügy.

A mesterméhész szerint a hírnév visszaszerzése komoly munkát kíván vállalkozásuktól: vásárról vásárra járva kell újra bebizonyítaniuk a fogyasztóknak, hogy termékeik valódiak és változatlanul jó minőségűek.

A tizenöt éve működő vizsolyi méhészet termékei nagy részét tájvédelmi területen, a Zemplén lábánál gyűjti. A mesterméhész mézei minden eddigi minőségi vizsgálaton kiváló tanúsítványt kaptak. "Termékeinket zárszalaggal ellátott OMME üvegben árusítjuk, amelybe csak valódi mézet lehet tölteni. A családi vállalkozásokat - a nagy cégektől eltérően - nagyon gyakran ellenőrzi az egyesület, a hamisításon kapott termelő zárszalagját pedig azonnal bevonják, feketelistára téve a szabálytalankodó méhészetet".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről