Hétfőn délelőtt egyezkedik tovább az MDF és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs eredménye az MDF és az SZDSZ között, a két párt közös listáiról folyó tárgyalásoknak. A megállapodás véglegesítését hétfőre ígérik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt tovább tárgyal az MDF és az SZDSZ a budapesti és az országos listáról, amelyekről még mindig nem tudtak végleg megegyezni. Vasárnap az SZDSZ Választási Operatív Testülete éjszakába nyúlóan tárgyalt erről a párt Gizella utcai székházában, a megbeszélés egy részén részt vett Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is.

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, vasárnap este fél 12 körül az SZDSZ fővárosi székházánál várakozó újságíróknak azt mondta, pártja és az MDF vasárnapi tárgyalásain is történtek előrelépések, de az egyes személyeknél fontosabb, hogy a demokratikus középnek, Bokros Lajos vezetésével legyen parlamenti képviselete. Szerinte a nyitva maradt részletkérdésekről hétfőn tovább tárgyalnak, ezeket várhatóan délelőtt le tudják zárni.

Azt mondta, Herényi Károly is arról biztosította őket, hogy az MDF a korábbi megegyezés száz százalékos teljesítésére törekszik, az ezzel kapcsolatos személyi döntéseket hétfőn jelentik be. Kérdésre válaszolva közölte, szó sincs arról, hogy zsarolták volna az MDF-et. Szerinte az MDF budapesti listája "már hosszabb idő óta nincsen veszélyben és nem is lesz".

Azokra a hírekre reagálva, hogy az MDF-es Csapody Miklós állítólag fontolgatja a visszalépését, azt mondta, ezzel nekik nem kell foglalkozniuk, mert a képviselő a Magyar Demokrata Fórum politikusa. Szerinte az MDF budapesti listája "már hosszabb idő óta nincsen veszélyben és nem is lesz".

A két párt vezetése a listákról vasárnap előbb külön-külön tárgyalt. Herényi autóval hagyta el az SZDSZ székházát, és nem nyilatkozott.

Az SZDSZ az MTI értesülései szerint azt szeretné elérni, ha a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapná meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorulna. (Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)