Regőczi: Az MSZP és az SZDSZ kifizetőhelye volt a BKV

Vágólapra másolva!
Politikai megrendelésekről és visszacsorgatott pénzekről beszélt a Népszabadságnak és a Magyar Nemzetnek adott interjújában  Regőczi Miklós, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettese. A BKV-botrányban gyanúsított Regőczi már a harmadik a cég korábbi vezetői közül, aki nyilvánosan beszélt arról, hogyan vett ki pénzt a politika a közlekedési társaságból.
Vágólapra másolva!

"Valóban az MSZP-SZDSZ-koalíció kifizetőhelye volt a BKV" - állította a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban Regőczi Miklós, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Regőczi - aki maga is gyanúsított a BKV-botrányban - azt mondta: Demszky Gábor főpolgármester és Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyett lobbistái befolyásolták, kivel kössön nagyobb értékű közbeszerzéseket a BKV.

"Két- háromhetente kaptam politikai kérést" - mondta Regőczi, aki szerint főként Hagyó kabinetjének tagjai, illetve az SZDSZ részéről leginkább Tóthfalusi György, a BKV igazgatóságának elnöke intézett hozzá utasításokat. Regőczi szerint 2007 tavaszáig nem találkozott ilyesmivel, akkor azonban Antal Attila vezérigazgató szólt neki, hogy túl sok ilyen jellegű kérés érkezik hozzá, ezért ezek egy részét vegye át.

Szerinte azért kapott ilyen ritkán "politikai" kéréseket, mert kevés, és nehezen kiadható pénzügyi kerettel rendelkezett, más vezérigazgató-helyettesek sokkal nagyobb kerettel rendelkeztek. Műszaki területen fordulhatott elő, hogy a nyertes cég utólag árat emelt vagy határidőt hosszabbított, a megemelt összegből pedig bizonyos százalékot vissza kellett csorgatni. Hasonló áremelkedésekről, és visszacsorgatott pénzekről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Balogh Zsolt korábbi vezérigazgató-helyettes.

A korábbi vezérigazgató-helyettes szerint általában nem az önkormányzati képviselők kértek személyesen a BKV-tól. "Volt annyi eszük, hogy közvetítőkön keresztül jelentkezzenek" - mondta Regőczi, aki szerint Demszky egyszer hívta személyesen, hogy kössön a Sawyer Miller Group kommunikációs céggel szerződést. Hasonló telefonbeszélgetésről számolt be a Magyar Nemzetnek adott interjújában Antal Attila korábbi vezérigazgató is.

Az interjúban Regőczi többek közt azt mondta: konkrét politikai kérés volt a Csapó Bt. ügye. Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatója kérte, hogy Csapó Gábor vízilabda-iskolájának adjunk valahogyan pénzt (a cég végül reklámfelület biztosítása címén kapott 2 és fél millió forintot 2008-ban). A 4-es metró Rákóczi téri állomásának újraterveztetését pedig állítólag azért kellett elvégeztetni, mert a lakók tiltakoztak a fák kivágása miatt. Regőczi szerint azonban szó sem volt semmilyen igazi lakossági tiltakozásról, ez csak ürügy volt, hogy 600 millió forintot kérhessenek az állomás átterveztetéséért.

Amikor a BKV-nál dolgozott, 2007 eleje és 2008 ősze között, Regőczi szerint 9 milliárd forintot spóroltak, amely komoly érdekstruktúrát sértett és a rendszer korábbi haszonélvezői komolyan próbálták kriminalizálni a szereplőket. "Antalt egyébként az SZDSZ buktatta meg, a távozásához vezető használtbusz-tender ügyét ők szivárogtatták ki" - jelentette ki Regőczi.

"Hagyóval rendkívül ritkán találkoztam, a nyakamat sem fogta meg, és párizsit sem evett előttem" - mondta Regőczi, aki szerint Baloghot naponta berendelték a városházi vezetők. Az interjú szerint Antal egyszer azt mondta Regőczinek, hogy a sok kérés között elfelejtette, hogy Dancs Gábor akkori SZDSZ-es közlekedési tanácsnok kért tőle két nyolcmilliós szerződést, emiatt Dancs ellene fordult a felügyelőbizottságban.

Egy másik példa szerint Olti Ferenc, a BKV vezérigazgató-helyettese jelezte Antalnak, hogy kevés a fizetése, ezért hozott egy céget, amellyel szerződést kötöttek havi többszázezer forint értékben. Regőczi szerint gyakorlat volt, hogy sok, hosszú távú szerződés köttetett ingatlanok bérletére, feltűnő értékaránytalanság mellett. Egyszer megtámadott a bíráságon egy olyan szerződést, amely havi egymilliós bérleti díj helyett, csak 150 ezret kellett fizetnie a bérlőnek, de keresetét elutasították.

Regőczi szerint a BKV-n kívül az MTV, a Magyar Posta és a MÁV is az adott kormányok kifizetőhelyeként működött, nemcsak a közelmúltban, hanem az elmúlt 20 évben. Szerinte a jelenség minden állami és önkormányzati cégre igaz.

A korábbi vezérigazgató-helyettes a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy speciális elvárás volt, hogy legyen minél több olyan rendezvény, ahol Demszky és Hagyó pozitívan tud fellépni, de mindketten úgy akarták ezt csinálni, hogy a másik ne legyen ott. Szerinte nem csak a fővárosi, hanem az országos politikából is érkeztek hozzá kérések, amelyeket főként Lelovics Ottó tolmácsolt és mindig az MSZP-re hivatkozott.

A Hócipő, a Klubrádió és a Nap-kelte is azok közé a médiumok közé tartozott Regőczi szerint, amelyek milliós támogatásokat kaptak, hogy "szívélyesen" bánjanak a BKV vezetőivel. Egy politikai kérésre példaként azt hozta fel, hogy "egyszer Antal Attila keresett meg, hogy Lendvai Ildikó egyik ismerősét el kell helyezni. Az ismerős teljesen alkalmatlan volt, nem tudtam felvenni, de végül egy külső cég beleegyezésével hozzácsaptuk a fizetése összegét, ha jól emlékszem 300 ezer forintot havonta".

Az egyedi kérések közé sorolta, amikor Nyakó István felesége buszokat kért kölcsön pár alkalommal, ifjúsági táboroztatásokhoz. Nyol-tíz busz kellett neik, de nem fizettek érte.