Öt évtizede először bukkantak új TBC-gyógyszerre

Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók a TBC Világnapján jelentették be, hogy olyan felfedezést tettek, amely fél évszázada először eredményezhet a szegények betegségeként is hívott gümőkór kezelésére alkalmas új terápiát.
Vágólapra másolva!

A Physorg tudományos portál értesülései szerint a sydney-i Centenary Institute munkatársai Dr. Nick West vezetésével a TBC genetikai vizsgálatától reméltek megoldást a világszerte egyik legtöbb áldozatot szedő betegség megfékezésére.


"Amikor valaki megfertőződik, lehet, hogy azonnal megbetegszik, de lehet, hogy a kór lappangva ott marad a szervezetében" - magyarázta a szakember a Phsyorg.com-nak adott interjújában. "Sajnos a jelenlegi antibiotikumok hatástalanok az ilyen lappangó fertőzés ellen, ez pedig azzal jár az érintettek tíz százalékánál a betegség aktiválódik és fertőzővé válik."

Forrás: MTI


A kutatócsoport nemrégiben kulcsfontosságú felfedezést tett: rábukkantak egy olyan fehérjére, amely nélkülözhetetlen a TBC bacilus életben maradásához, s sikeresen létrehoztak egy olyan szert, amely gátolja ennek a proteinnek a kifejlődését.


"Az előttünk álló hónapokban arra koncentrálunk, hogy feltérképezzük a gyógyszerben rejlő összes lehetőséget" - tette hozzá Dr. West. "Ha sikerül megoldást találni a lappangó TBC gyógyítására, világszerte több millió ember életét menthetjük meg."


A Világegészségügyi Szervezet (WHO) tájékoztatása szerint a TBC évente közel kétmillió ember haláláért tehető felelőssé, emellett a bolygó lakosságának egyharmada (kétmilliárd ember) hordozza a szervezetében a kórokozót. Másodpercenként kialakul egy újabb fertőzés. Ha az ausztrál kutatók sikerrel járnak, 1962 óta először készül új típusú gyógyszer a TBC ellen.