Elasztikus vasötvözetet használhatnak szív- és agyműtétekhez

Vágólapra másolva!
Japán tudósok olyan elasztikus, vasbázisú fémötvözetet fejlesztettek ki, amelyet számos különböző területen használhatnak fel a szív- és agysebészettől a földrengésveszélyes területeken fekvő épületek építéséig.
Vágólapra másolva!

A Tohoku Egyetem kutatói elmondták, hogy a vas-polikristályok formatartó ötvözete ugyanolyan erős, mint a teherbíró ipari ötvözetek, de ugyanakkor szuperelasztikus is, amely azt jelenti, hogy a terhelés megszűntével visszanyeri eredeti alakját. Emellett az ötvözet hőre is tágul, amely fontos tulajdonság a formatartósághoz. Az új ötvözet a jelenlegi formatartó ötvözeteknél kétszer nagyobb terhelést is elvisel, továbbá alakjának változatásakor rugalmassága és mágnesessége is megváltozik.

Az új ötvözet teherbírása kétszerese a formatartó nikkel-titánium ötvözetének, amely azt jelenti, hogy rendkívül vékony huzalokat is gyárthatnak belőle. Napjainkban a nikkel-titánium ötvözet az egyetlen, a gyakorlatban is elérhető szuperelasztikus fém. A szuperelasztikus tulajdonságok alkalmassá teszik az ötvözetet arra, hogy a szervezet különböző pontjaira ületssék be őket sztentként, például a szívbe, mivel a test melegének hatására átmérője megnövekedhet. A sztentek olyan csövek, amelyeket sebészi úton ültetnek az erekbe, hogy megakadályozzák azok összeesését.


Az egyik mérnök, T. Omori azt mondta, a sztenteket jelenleg nikkel-titánium huzalok segítségével juttatják el a szívbe, de ezek átmérője túl nagy ahhoz, hogy ezeket az agyban is használják. Az új vasötvözetből azonban olyan vékony huzalokat készíthetnek, amelyeket a koponyán belül is használhatnak.

Omori szerint az elasztikus vasötvözetet más területeken is felhasználhatják, például olyan földrengésveszélyes területeken építendő házakban, ahol mind a stabilitásra, mind a rugalmasságra szükség van. Földrengés során az épületek deformálódnak, azonban mivel a vasötvözet képes visszanyerni korábbi formáját, segítségével az épületek is visszajuthatnak eredeti állapotukba. Ezen kívül a szuperelasztikus vasötvözetet robbantás elleni védelemhez, zajcsökkentéshez és vibráció elleni szigeteléshez is alkalmazhatják.

A tanulmány a Science folyóirat múlt pénteki számában jelent meg.