20 év börtönt kapott a wifis hacker

Vágólapra másolva!
Húsz év szabadságvesztésre ítélték azt a flordiai hackert, aki társaival nem megfelelően védett vezeték nélküli hálózatokba tört be, amelyekből több mint 40 millió hitelkártyaszámot kaparintott meg. Számítógépes bűnöző Amerikában még sosem kapott ilyen szigorú büntetést.
Vágólapra másolva!

A 28 éves, Miamiban élő, "soupnazi" álnéven tevékenykedő Albert Gonzalez korábban szövetségi informátorként dolgozott, és más hackerek kézre kerítésében segédkezett az amerikai titkosszolgálatoknak. Tavaly szeptemberben azonban bűnösnek találták abban, hogy számos áruházlánc, étterem és más kereskedő cég, például a Barnes & Noble és a Sports Authority számítógépes hálózatába tört be, ítéletet azonban csak most csütörtökön hirdettek ügyében. A kiszabott húsz év börtön az eddigi legszigorúbb büntetés, amelyet az Egyesült Államokban kiszabtak számítógépes bűnözőre.

Laptoppal törték fel a wifi hálózatokat

Gonzalez a hatóságok szerint két társával úgy dolgozott, hogy autójával laptoppal felszerelkezve járta a környéket, sérülékeny hálózatokat keresve, amelyekre különböző adatlopó szoftvereket telepítettek, amelyek rögzítették, és továbbították számukra az online vásárlásokhoz használt felhasználói adatokat.

A hacker tavaly decemberben beismerte, hogy jogtalanul fért hozzá számos vállalat rendszereihez. A vád a kérhető maximális, 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, mivel a férfi tevékenységével hatalmas, 200 millió dolláros kárt okozott. A wifis adatrablás esetében a védelem viszont enyhébb büntetés kiszabását kérte a bírótól, mivel egy korábbi pszichiátriai szakvélemény szerint Gonzalez az autizmus egyik fajtájában, az Asperger-szindrómában szenved, és egy gyatra szociális képességekkel rendelkező, internetfüggő személy. A hackerre azonban további évek letöltését szabhatják ki, mivel más online bűncselekmények elkövetése miatt további két eljárás folyik ellene.

Egymillió dollárt ásott el a kertben

A Reuters beszámolója szerint Gonzalez szülei házának kertjében mintegy egymillió dollárt, vagyis kétszázmillió forintnak megfelelő összeget ásott el. Saját bevallása szerint internetfüggése és kíváncsisága gátolta meg abban, hogy kiszálljon az internetes visszaélések elkövetéséből. A családtagjainak Rolex órákat, brilliánsokat vásárló, elegáns miami házban élő férfinak még pénzbüntetést is kell fizetnie, ennek összegét azonban csak később fogják meghatározni.