Alkalmi munka: áprilistól kiskönyv helyett szerződés

Vágólapra másolva!
Áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv és a közteherjegy, a közteher az idénymunka és a háztartási munka esetében a kifizetett munkabér 30 százaléka lesz.
Vágólapra másolva!

Az alkalmi munkavállalói kiskönyvet április 1-től felváltja az egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony, amely a háztartási munka, mezőgazdasági-, növénytermesztési-, idegenforgalmi idénymunka, illetve alkalmi munka esetén alkalmazható. Harmadik országbeli állampolgár esetében csak a mezőgazdasági idénymunka és háztartási munka megengedett - derül ki az APEH közleményéből.

Az egyszerűsített foglalkoztatás úgynevezett egyszerűsített szerződéssel jön létre, melyet a munkavégzés megkezdése előtt írásba kell foglalni. Az írásba foglalás csak akkor nem kötelező, ha a munkavégzés 5 naptári napnál rövidebb időtartamú, illetve ha a növénytermesztési idénymunka egybefüggő időtartama a 30 napot nem haladja meg és a munkavállaló sem kéri az írásban való rögzítést. Ebben az esetben azonban 2 példányban jelenléti ívet kell vezetni, melyből egy a munkavállalóé, egy pedig a munkáltatónál marad. Fontos tudnivaló, hogy ilyen jellegű foglalkoztatási viszony nem jöhet létre a munkáltató és az általa már munkaviszony keretében foglalkoztatott személy között, valamint a meglévő munkaviszony sem módosítható ilyen jellegű jogviszonnyá.

A munkáltatónak a munkakezdést megelőzően be kell jelentenie nevét, adószámát, illetve adóazonosító jelét, a munkavállaló adatait, a munkaviszony kezdetének, megszűnésének időpontját, a heti munkaidőt, a munkavégzés helyét. A munkáltató a bejelentési kötelezettségének főszabály szerint elektronikus úton tud eleget tenni, de a háztartási munka, illetve növénytermesztési idénymunka esetén ez az adminisztráció akár telefonon keresztül is teljesíthető. 2010. július 1-jétől lehetőség lesz az SMS-ben történő bejelentésre is.

Általános szabály szerint a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan a munkáltatóknak a tárgyhónapot követő hó 12-ig kell bevallást benyújtaniuk. A közteher az idénymunka és a háztartási munka esetében a kifizetett munkabér 30 százaléka lesz. A munkáltató fizetési kötelezettségének határideje szintén tárgyhót követő hó 12-e.

A munkavállalók számára fontos információ, hogy a 30 százalékos közteher mellett nem jogosultak egészségbiztosítási ellátásokra, azaz ha egyéb jogviszonyuk sem alapozza meg az igénybevételt, akkor fizetniük kell a havi 4950 forintot.