Garfield és a Frizbi is próbálkozik a választások estéjén

Vágólapra másolva!
Április 11-én, az országgyűlési választások első fordulójának estéjén több csatorna külön műsorral készül, de az RTL Klub héttől még Garfield-del próbálkozik, majd blogok bejegyzéseit olvassa be, a nézői interaktivitással számoló Tv2 pedig azzal hirdeti a Frizbi-t, hogy Hajdú Péter műsorában (is) nyilatkozik a nyertes párt miniszterelnök-jelöltje. Akit végképp hidegen hagy a politika, az is talál programot.
Vágólapra másolva!

Az MTV-n hét óra előtt pár perccel, a képen látható Süveges Gergővel kezdődik a választási műsor. A műsorvezetőt politikai elemzők és közvélemény-kutatók segítik, az eredményközlők az idén is sportriporterek, Zelinka Ildikó és Szántó Dávid lesznek. Mind a hat országos listát állító pártnál, az Országos Választási Központban, valamint öt vidéki nagyvárosban jelen lesznek a Magyar Televízió riporterei, hogy élőben tudósítsanak. Várhatóan este 11-ig Süveges Gergő műsorvezető irányításával politikai elemzők, Giró-Szász András és Török Gábor értékelik az eseményeket.

A külső helyszíneken összesen húsz kamera dolgozik majd. Többször kapcsolják majd az Országos Választási Központot, ahonnan Luigits Tamás tudósít. Az adás közben az egyéni körzetek pillanatnyi állását a képernyő alján futó információs sáv mutatja, egy táblázat pedig a listák, valamint az elnyert egyéni képviselői helyek számáról tájékoztat pártok szerinti bontásban. Az m1 és az m2 csatornán párhuzamosan sugárzott Magyarország választ 2010 című négyórás műsorfolyamot reklám nem szakítja meg.

Garfield még belefér

Az RTL Klubon hét óra előtt öt perccel kezdődik egy 15 perces rendkívüli választási Híradó, itt hét óra után bemutatásra kerül az a közvélemény-kutatás, amelyet a Medián készített az RTL Klub és az [origo] megrendelésére a választások várható eredményéről. Az esti választási műsor vendégei Lakner Zoltán politológus és Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég ügyvezetője lesznek, akik folyamatosan értékelik és elemzik a választásokkal kapcsolatos adatokat, információkat. Az RTL Klub 19.15-től a Garfield-et adja, a nézők egy infócsíkban folyamatosan tájékozódhatnak a pártokra leadott szavazatok megoszlásáról.

Az esti, RTL-es választási műsor háromnegyed kilenckor kezdődik, amikor már értékelhető adatok érkeznek be a választási körzetekből. Az eseményeket két stúdióból követik. Erős Antónia és Szellő István a Híradó stúdiójában lesz, kollegáik az országos listát állított pártok központjából és az Országos Választási Bizottság székhelyéről jelentkeznek be. Egy másik stúdióban Kumin Viktória vezetésével Lakner Zoltán és Hann Endre kommentál, emellett az RTL Klub a legolvasottabb politikai blogokat vonja be az élő televíziós és online közvetítésbe, többek között a Mandinert, a Vastagbőrt, a Konzervatóriumot, a Piros Lapokat és a Hírcsárdát.

Közönség előtt elemeznek

A Tv2-nél a kampánycsend után Azurák Csaba és Várkonyi Andrea vezetésével indul a választási műsor, a csatorna ott lesz az összes nagyobb párt választási központjában. Külső helyszínre is többször kapcsol a Tv2, ott Stumpf István, Dessewffy Tibor és Szabados Krisztián elemzik a számokat, adatokat, Pachmann Péter közreműködésével. Közönség is lesz, a Tv2 tervei szerint a nézők kérdéseikre szakértői választ kapnak. Két műholdas autójuk járja az utcákat, ezek bejelentkeznek, ha bármi váratlan, szokatlan történik. Miután nagy biztonsággal már megmondható az eredmény, éjjel, a Tv2 élőben adja a Frizbi Hajdú Péterrel című talkshow-t, ahol a műsorvezető ígéretet kapott, hogy interjút készíthet az első fordulót nyerő párt miniszterelnök-jelöltjével. A műsor vendégei Verebes István, Fiala János, Juszt László, Szilágyi János és Tyereskova lesznek.

A választással a három legnézettebb mellett több televízió is foglalkozik április 11-én este, lesz politikai műsor a Duna tévén, a Hír TV-n, az Echo TV-n, az ATV-n.