Elszivárog a lakásépítési kamattámogatás egy része

Vágólapra másolva!
Elszivárog a lakásépítés után nyújtott kamattámogatás egy része, az állam ugyanis csak későn értesül arról, ha egy-egy érintett cég bedől.
Vágólapra másolva!

Sokszor nem értesül időben az állam a kamattámogatásban részesült építőipari cégek felszámolásáról, így többnyire nincs módja behajtani a folyósított összeget - írja a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy több, a közelmúltban felszámolási eljárás alá vont építőipari cégtől sem kapta vissza az állam a lakásépítés után nyújtott kamattámogatást.

Ennek a lap szerint az az oka, hogy a 2001-ben hatályba lépett, lakástámogatásokról szóló kormányrendelet ennél a konstrukciónál nem írta elő, hogy az állam jelzálogjogot jegyezzen be a kamattámogatásban részesített ingatlanra, így az állam egyszerűen a cégek esetleges bedőlésénél nem, vagy már csak későn értesül a tönkremenetelről, vagyis nem nem tud fellépni a követelésével (kivéve a polgári pert).

Az egyébként már nem elérhető vállalkozói kamattámogatásra évente néhány milliárd forintot fizetett ki az állam - írja a lap.