Hisztizik a gyerek avagy út a magas vérnyomáshoz

Vágólapra másolva!
Dühös vagyok, toporzékolni tudnék, meg tudnék ütni valakit. Sokunkkal megesik, hogy elszakad a cérna. De ideális esetben egy felnőtt tartani tudja magát, és nem lép oda a kiszemelt áldozathoz, maximum elképzeli, hogy dühöng és ugrál és behúz valakinek egyet.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ETUMvJNDz9kCysLn
Vágólapra másolva!

A dühroham egy gyereknél másképpen zajlik. Egy gyerek sokszor nem tudja tartani magát, üt, rúg és üvölt, sőt sokszor a földhöz veri magát. De vajon miért van az, hogy az egyik gyerek tud viselkedni, a másik pedig nem, ráadásul egyazon családban? Sok múlik azon, hogy a szülő hogyan reagál csemetéje viselkedésére. Hogyan kezeljük, zárjuk be, fürdessük meg a tus a alatt, hagyjuk figyelmen kívül, miközben a vérnyomásunk kétszáz felé szalad?

A szakértők szerint fő a következetesség. Fontos számukra a napi rutin, ha a reggelt úgy kezdik, hogy nyugodtak, és tudják, milyen programokra számíthatnak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, így kezelhetőbbé válnak. Ha reggel rohanva és késve indulnak el oviba vagy iskolába, már felborulhat a nap, a váratlan helyzetekre ugyanis nehezebben reagálnak, mint mi felnőttek. Zoller Mária óvodavezető a következőket példát hozta egy dühroham lekezelésére: "ha látjuk rajta hogy megszakad a kép, nem tudja hogy mit tett, akkor mást nem tudunk csinálni csak átöleljük és megpróbáljuk szeretettel leállítani."

Sok módja van a dühroham kezelésének. A legfontosabb, hogy megértsük, a viselkedés abból fakad, hogy nincs lekötve a gyermek figyelme, vagy éppen nem érzi azt, hogy elég figyelemben részesül. Van akinek sokkal kevesebb törődésre van szüksége, és van, aki meg állandóan a szülein csüngene, ez egyénfüggő, így biztos, mindenkire alkalmazható módszer sincs. A gyerekek hamar megtanulják, ha nem kapják meg amit akarnak, akkor jöhet a hiszti, és kevésbé következetes szülők ellen ez jó fegyver lehet. És, hogy mi a jó tanács? Talán higgadtság, egy csapatban elég egy hisztis, nem kell, hogy szülőként mi is azzá váljunk.

Nézze meg riportunkat, hogy egy "kezelhetetlennek" nyilvánított gyerek hogyan válik egy szakértő tanácsainak köszönhetően "tündérré"! Valamint várjuk a saját jól bevált módszereket a hiszti megfékezésére, a [email protected] címre.


http://mkod.hu/test/voting/?id=191