Ókori bigákkal segítenek a turistákon Rómában

Vágólapra másolva!
Újfajta szolgáltatást kínál Róma városa a turistáknak: ha a látogató bajba jut, elektromos bigával sietnek a segítségére. A mobil-szolgáltatással évente 1 millió turistán tudnak segítséget nyújtani.
Vágólapra másolva!

Csak a befogott lovak hiányzanak előle: egyébként az ókori Rómában használt kettős fogat hű mása az olasz főváros utcáin közlekedő modern biga. Elektromos kétkerekű, amelyet félkörben, derékig érő kocsifal övez. Ez védi a bigát állva vezető hajtót. A jármű természetesen sárga-piros az Örök Várost jelképező színekkel.

A szűk helyen is könnyen irányítható, teljesen környezetvédő bigákat Róma városa küldte az utcákra, hogy mozgó információs pontként működjenek. Az egyelőre 24 biga a belvárosban közlekedik, a Spanyol-lépcsőnél, a Navona-téren, a Trevi kútnál, a Colosseumnál, a Forum Romanumnál és a Szent Péter térnél. A vezetők a (katonai helyett) polgári szolgálatot végző fiatalok. Idegenforgalmi feladatuk miatt angol nevet kaptak: tourist angels.

A Rómában információt vagy másfajta útmutatást igénylő látogatóknak, olasz és külföldi turistáknak nyújtanak azonnali segítséget. Messziről észrevenni őket: igán állva kiemelkednek a tömegből, és rikító citromsárga pólót és mellényt viselnek, rajta Róma város emblémájával. A turista-angyalok angol, spanyol, német, francia, japán és kínai nyelven segítenek.

Az eddigi kísérleti két hónapban közel 100 ezer turista fordult hozzájuk- mondta el a szolgáltatás hivatalos bemutatásán Mario Cutrufo, az idegenforgalomért felelős római alpolgármester. Szerinte ezzel a mobil-szolgáltatással évente 1 millió turistán tudnak segítséget nyújtani, megkönnyítve a többi, irodaként működő információspont munkáját.

Évi 30 millió turista mozog Róma központjában. Ami pedig Róma lakóit illeti, fenntartással fogadták a látogatóknak fenntartott biga-szolgáltatást, azt kérdezik, mi hiányzik még a római utcákról az igazi lovaskocsik, két- és négykerekűek végtelen forgatagában. Még jó, hogy a bigák nem foglalnak el parkolóhelyet - mondják.