Vágólapra másolva!
Az európai kupákban már évek óta létezik az a szabály, hogy a klubok korlátozott számú játékost nevezhetnek, akik között meghatározott arányban saját nevelésű futballistáknak is szerepelniük kell. A következő idényben mindezt a Premier League-ben is bevezetik, ami jelentős hatással lehet a nyári átigazolási időszakra is. A legnagyobb gondban a Liverpool a lehet, amely a jelenlegi játékosállományával legfeljebb 20 fős kerettel nevezhetne a bajnokságba.

Az Európai Labdarúgó-szövetség még 2005-ben döntött úgy, hogy a Bajnokok Ligájába, illetve az UEFA-kupába (a jelenlegi Európa Liga) a klubok által benevezett 25 fős keretben három-három saját nevelésűnek, illetve az adott országban nevelkedett labdarúgónak kell lennie. Az európai szövetség azt is meghatározta, hogy ki számít saját nevelésűnek: az a játékos, aki 21 éves kora előtt legalább három éven keresztül az adott klubnál szerepelt. Az UEFA kínosan ügyelt arra, hogy a szabályozás ne a futballisták nemzetiségére vonatkozzon (hiszen ez ellenkezne az Európai Unió törvényeivel), de a sztárklubok egy részének így is nehézséget okozott, hogy megfeleljen a követelményeknek. Előfordult, hogy olyan sztárokat nem tudtak benevezni a BL-re, mint Adriano (Internazionale) vagy Michael Ballack (Chelsea), miközben a keretet kénytelenek voltak feltölteni ismeretlen, ám a kritériumoknak megfelelő játékosokkal.

50-60 szerződtetett játékos a sztárkluboknál

Az országos bajnokságokban ugyanakkor nem létezik ilyen megkötés, az egyesületek annyi játékost szerződtetnek, amennyit csak akarnak, és mindezt - főleg Angliában - ki is használták. A The Guardian tavaly márciusban utánajárt annak, hogy a sztárkluboknál hányan rendelkeznek profi kontraktussal. A lapnál minden játékost figyelembe vettek, aki élő szerződéssel rendelkezett az adott egyesületnél, függetlenül attól, hogy később kölcsönadták-e, és döbbenetesen magas számokat kaptak. A Liverpoolnál 62, az Arsenalnál 59, a Manchester Unitednél 51, a Chelsea-nál pedig 46 szerződtetett futballistát számoltak össze, miközben az A kerethez csak körülbelül 25-30 játékos tartozik.

A fenti adatok alapján érthető, hogy a Premier League korlátozni akarta a keretek létszámát, a szervezet úgy vélte, hogy a ténylegesen szükségesnél több szerződtetett futballistája ne is legyen egy klubnak. Kevesen gondolták, hogy a tervezetet sikerül elfogadtatni, tavaly szeptemberben a klubok mégis beleegyeztek a változtatásba.

Ennek értelmében a 2010-2011-es idénytől kezdve a Premier League csapatai 25 főből álló keretet nevezhetnek majd be a bajnokságba, ráadásul közülük nyolcnak angol nevelésnek kell lennie. Utóbbi kitétel annyit tesz, hogy a focistának 21 éves kora előtt három szezont, vagy legalább 36 hónapot egy az FA égisze alá tartozó klubnál kell töltenie. A fenti 25 fős kereten kívül a klubok tetszőleges számú, 21 éven aluli labdarúgót is nevezhetnek. A névsort az átigazolási időszak végéig (augusztus 31.) kell leadni, és a téli transzferperiódusban, azaz januárban lehet rajta módosítani - természetesen a szabályok betartásával.

Elfogyhat a Liverpool

A Premier League vezetője, Richard Scudamore úgy véli, hogy mindez hosszú távon jót tesz az angol labdarúgásnak. "A szabálynak köszönhetően az angol futballisták értékesebbek lesznek, nem lesz lehetséges egy teljes csapatot összevásárolni külföldről. Ráadásul ez arra kényszeríti a klubokat, hogy foglalkozzanak az utánpótlás-neveléssel" - magyarázta a döntés hátterét.

A sztárklubok edzői azonban másként vélekedtek. "Nem a játékosok száma, hanem a minősége a lényeg" - véli a Liverpool menedzsere, Rafa Benítez. "Angliában túl nagy a különbség az utánpótlás és az első csapat között, a tartalékbajnokságban nem lehet felkészülni az élvonalra. A Premier League a benne szereplő futballisták játéktudása miatt a világ egyik legjobb bajnoksága, ami nem attól függ, hogy a játékos honnan származik".

Persze nem véletlen, hogy éppen ő ódzkodott legjobban az új szabálytól, hiszen jelenleg a Liverpool felel meg legkevésbé az új követelményeknek. A klubnál jelenleg 32 fős a profi keret, további 11-en pedig kölcsönben szerepelnek, ám ebből a 43 labdarúgóból csak három olyan 21 év feletti van, aki angol nevelés: Glen Johnson, Steven Gerrard és Jamie Carragher.

Mindez azt jelenti, hogy a Liverpool csak egy maximum 20 fős keretet nevezhetne a bajnokságba (ehhez jönnének még a 21 év alattiak). A többi sztárklubnál kisebb a probléma: a Chelsea-nek jelenleg (a kölcsönjátékosokkal együtt) hét angol nevelésű labdarúgója van (köztük a nigériai John Obi Mikel), a Manchester United és az Arsenal pedig gond nélkül teljesíteni tudja ezt a kitételt. Persze az Ágyúsoknál ez annak is köszönhető, hogy például Francesc Fabregas, Abou Diaby, Gael Clichy, Alexandre Song vagy Denílson is ebbe a kategóriába tartozik.

Forrás: AFP
Song és Clichy már angol nevelés

A nyártól életbe lépő szabályozás egyik legfontosabb következménye az lehet, hogy az angol, vagy Angliában nevelkedett játékosok kapósabbá válnak. Sir Alex Ferguson minden bizonnyal már erre is gondolt, amikor megvette a Fulhamtől Chris Smallingot, vagy szerződéshosszabbítást ajánlott Gary Neville-nek és Paul Scholesnek. A Liverpool számára viszont létfontosságú lesz pár Angliában nevelkedett labdarúgó megvétele, miközben alighanem megválnak majd néhány légióstól - nincs kizárva, hogy Rafa Benítez esetleges távozását is befolyásolja a Premier League új rendelkezése.

www.global-soccer.eu