Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Át kell vágni a töltést Edelénynél, mert egy falut fenyeget a víz

Vágólapra másolva!
Edelénytől délre átvágják a gátat, hogy megvédjék Boldva községet az árvíztől. A városban szinte mindenki a gátakon dolgozik, homokzsákokat pakolnak, vizet szivattyúznak. A gátak egyelőre kitartanak, de a lakosságot a biztonság kedvéért felkészítik a kitelepítésre is. Ha átszakadna a gát, mintegy ezer embert kellene iskolákban, művelődési intézményekben elhelyezni. Korábban a Bódva városi szakaszán több szakaszon is ledobta a homokzsákokat a víz, de szerdára virradó éjszaka sikerült stabilizálni a helyzetet.
Vágólapra másolva!

A Borsod megyei Edelénytől mintegy hat kilométerre délre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a Bódva rendkívül magas vízállása miatt. Azért van erre szükség, mert különben az ár elöntené Boldva települést, amely a Bódva és a Sajó folyók találkozásánál fekszik. A döntésről Molnár Oszkár, Edelény polgármestere és független országgyűlési képviselője tájékoztatta szerdán a Pintér Sándor kijelölt belügyminisztert, aki a városban tájékozódott az árvízi helyzetről.

Bár a szakemberek bíznak benne, hogy a gát kitart, Edelényben megkezdték a lakosság felkészítését egy esetleges kitelepítésre - mondta az [origo]-nak Baranyi Ferenc, a város polgármesterének munkatársa. A helyi tévé folyamatosan sugároz egy felhívást, illetve a megáradt Bódva mentén fekvő utcákban írásban is tájékoztatták az embereket arról, hogy szükség esetén mi a teendő, hová kell menniük, mit vihetnek, illetve mit vigyenek feltétlenül magukkal. Ha bekövetkezne a gátszakadás, a katasztrófavédelem szerint mintegy ezer embernek kellene elhagynia az otthonát, őket iskolákban, művelődési intézményekben helyeznék el.

Edelényben az MTI tudósítója szerint a Bódva folyó menti töltésen csatárláncban állva adogatják a homokzsákokat a tűzoltók, a rendőrök, a katonák és más szervezetek munkatársai, illetve a helyiek. A település három utcájában áll a víz áll, és az István király út végén is ott az ár, több helyen egyelőre még a pincében. A Katona József úton a családi házak fölső szintjére húzódtak a lakók, mert már az előszobájukban van a víz. A Bódva úton folyamatosan szivattyúznak, és megpróbálják körbezárni a töltés mentén megjelenő csurgásokat, buzgárokat.

Az eső folyamatosan esik hajnali 2 óta, a folyó, ha minimálisan is, de apadt, ez jól látható a belvároson átvezető híd betonperemén, a vízszint azonban még mindig súrolja a híd alsó szerkezetét. A Bódva áradása miatt eddig egy családnak kellett kiköltöznie, tagjai vasárnap hagyták el a házukat. Az épület a település azon részében van, amely kisebb árvizek esetén is víz alá kerül.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Pakolják a homokzsákokat Edelényben. Az árvíz képeiért kattintson a fotóra!

Éjszaka körülbelül 1300 ember igyekezett megvédeni Edelényt a Bódva áradásától. A munka eddig sikerrel járt, az átázott töltést bordás megtámasztással sikerült megóvni az újabb átszakadástól. Molnár Oszkár polgármester korábban az MTV-nek azt mondta, valamelyest javult a helyzet: kicsit csökkent szerdára virradó éjszaka a vízszint, de a homokzsákokból épített gátat meg kell erősíteni oldalról, mivel több helyen nem elég stabil. Molnár szerint sokat segít, hogy kivezényelték a honvédség alakulatát, emellett rendőrök, a VPOP munkatársai, vízügyi szakemberek dolgoznak a védekezésben. A miskolci rendészeti szakközépiskolások is ott vannak, ők a homokzsákokat töltik a gát mellett.

Edelényben keddre virradó éjszaka kedden több helyen is átszakadt a homokzsákokból épített ideiglenes töltés (a keddi edelényi helyzetről itt olvashat). A szakemberek elhúzódó, akár két napig is eltartó tetőzésre számítanak a Bódván.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről