A zöldek a Nintendót bírálják

Vágólapra másolva!
A Greenpeace szerdán publikált jelentésében méltatta a Nokia és a Sony Ericsson erőfeszítéseit a veszélyes anyagok kezelése, a hulladék-újrahasznosítás és az energiahatékonyság terén, bírálta azonban a Nintendót és a Toshibát alacsony színvonalú környezetvédelmi gyakorlatáért.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi zöld szervezet negyedévente kiadott Guide to Greener Electronics című jelentésében a nagy elektronikai cégek környezetvédelmi gyakorlatát értékeli. A zöldek 18 társaságot vettek górcső alá. A Greenpeace kutatója, Iza Kruszewska elmondása szerint a japán Nintendo videojátékgyártó végzett az utolsó helyen. Hangsúlyozta, hogy a kiotói székhelyű multi az egyetlen cég a jelentős piaci szereplők közül, amelyik soha nem lépett párbeszédbe a szervezettel.. A Nintendo közvetlenül nem reagált, mindössze annyit jegyeztek meg képviselői, hogy "minden környezetvédelmi szervezet különböző kérdéseket tesz fel, amelyek jellemzően eléggé szűk körűek ahelyett, hogy a szélesebb vállalati tevékenységre fókuszálnának".

Az elektronikai termékek mellett atomerőműveket is gyártó Toshiba a decemberi 3. helyről a mostani jelentésben a 14. helyre esett vissza. Ez nagyrészt azoknak a büntető pontoknak köszönhető, amelyeket a cég korábbi ígéretei megszegése miatt kapott: ezek szerint idén április 1-re minden fogyasztói elektronikai termékét mentessé kellett volna tennie a PVC-től és a brómozott égésgátló anyagoktól (BRF). "Veszélyes a termelésük, de még inkább a hulladékkezelésük, melynek során a fenti anyagokat tartalmazó termékeket kifogásolható körülmények között dolgozzák fel újra, ahogyan Kínában és Indiában is látjuk" - mondta Kruszewska. A Toshiba nem reagált a jelentésre.

Büntetőpontokat is osztottak

A Greenpeace a termékek PVC- és BRF-tartalmát különösen szigorúan vizsgálta, hiszen - mint hangsúlyozta - e két anyag lassan bomlik le a természetben, és az emberi szervezetben is felhalmozódhat. Az első helyen a Nokia végzett, a dobogó második helyére pedig a Sony Ericsson került. A Philips harmadik, a Motorola negyedik, az Apple ötödik lett. A Greenpeace a Samsungot is kritizálta: a jelentés szerint a cég az első, amely másodszor is büntetőpontokat kapott, hiszen nemcsak hogy nem teljesítette ígéretét a PVC és a BFR televíziókból való kivonására, hanem nem is nevezett meg újabb határidőt a teljesítésre.

Mint Kruszewska kifejtette, e káros anyagok kivonása többek között azért nagyon fontos, mert rendkívül nehéz gátat szabni az elektronikai hulladéknak a gazdag országokból szegényekbe történő áramlásának. A japán cégekről külön megjegyezte, hogy a legerősebb oldaluk általában az energiahatékonyság, a leggyengébb az elektronikai hulladék kezelése és a kémiai kritériumok teljesítése: nincs olyan japán cég, amely PVC-től és BRF-től teljesen mentes termékeket dobott volna a piacra.