Több százszor riasztották a tűzoltókat a csütörtöki viharok miatt

Vágólapra másolva!
Péntek reggelig 320 alkalommal riasztották a csütörtöki viharok okozta károk miatt a tűzoltókat országszerte. Volt ahol sártengert, volt ahol földcsuszamlást okoztak a lezúduló nagy esők. Az elmúlt hetek áradásai miatt kitelepítettek közül még 160-an nem térhettek vissza otthonukba.
Vágólapra másolva!

Országosan 320 segélyhívás érkezett a tűzoltóságokhoz péntek reggelig az Észak-Magyarország felett csütörtökön átvonuló vihar miatt. Az előző héten Borsodban kialakult árvízhelyzet továbbra is 16 település százhatvan lakóházát veszélyezteti közvetlenül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a legtöbb viharkárt Borsodból jelentették a hatóságoknak, de a tűzoltóknak Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében is a szokásosnál több dolguk akadt. Legtöbbször vizet kellett szivattyúzniuk.

Bakonycsernye főutcáját csütörtökön is sártenger lepte el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső miatt, itt az önkormányzat önerőből, segítségkérés nélkül takarította meg a közutat. A Fejér megyében található Szákon és Pusztavámon ugyanakkor a katasztrófavédelem munkatársai csak 500-500 homokzsák segítségével tudták megvédeni a lakóházakat az utcákat ellepő vízfolyásoktól. Budaörsön a Présház utcában 4-5 köbméter föld csúszott meg a vihar következtében, a károk pontos felmérésére pénteken kerül sor.

Miskolcnak megint kijutott

Miskolcon és környékén elöntött pincék és melléképületek miatt hívták a tűzoltókat a csütörtök esti felhőszakadás után. A szivattyúzásokkal, a víz által lerakott hordalék eltávolításával éjfél utánra sikerült végezniük. A felhőszakadás elsősorban a borsodi megyeszékhely északi területein, valamint Szirmabesenyő, Sajókeresztúr, Szikszó, illetve Sajószentpéter környékén okozott problémákat.

A víz pincéket és melléképületeket öntött el több helyen, betört a megyei kórház egyik épületébe is, ahol két liftaknát árasztott el. Ezeket is a tűzoltók szivattyúzták ki. Csiba Gábor az intézmény főigazgató főorvosa szerint a betegszállításban nem okozott problémát, mivel az épületben összesen hat lift működik. A Miskolcról kivezető, kétszer két sávos 26-os számú főtat is késő estére sikerült járhatóvá tenni, amelyet. több órára le kellett zárni vízátfolyások miatt.

Még 160-an ideiglenes szálláson

Az elmúlt hetek és napok árvíz- és viharkárai miatt országosan még 160, elsősorban borsodi lakhellyel rendelkező személyt kell ideiglenes szállásokon elhelyezni, de a kitelepítettek száma folyamatosan csökken, ahogy egyre több lakóépület szárad ki, illetve fertőtlenítik.

Pénteken összesen 300 ezer homokzsák érkezik Magyarországra, hogy az árvízi védekezésben kifogyott készleteket feltölthessék velük. Magyarország az uniós államoktól várt felajánlásokat, ezek közül érkezik 100 ezer darab Csehországból, és 200 ezer darab Romániából. Magyarország az úgynevezett uniós polgári védelmi mechanizmus útján kért homokzsákokat. Hollandia is felajánlott 100 ezer darabot, ennek leszállításáról még tart az egyeztetés.