A magyar tőzsde lekörözte régiós társait

Vágólapra másolva!
Szerény mínuszban zárt a magyar tőzsde irányadó mutatója, amely Orbán Viktor beszédének kezdetén emelkedett, később azonban csökkent. A bankadó bevezetéséről szóló bejelentés ellenére az OTP nyereséget ért el.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,32 százalékkal 21 124,39 ponton zárt.

A vezető papírok felemásan teljesítettek. Az OTP árfolyama 2,1 százalékkal 4925 forintra emelkdett, a Richter közben 2,3 százalékkal 44 700 forintra drágult. Ezzel szemben a Mol 2,8 százalékkal 17 600 forintra, a Magyar Telekom pedig 3,6 százalékkal 660 forintra gyengült.

Felülteljesítő volt a BUX

Sőre Balázs, a Buda-Cash üzletkötője a keddi kereskedésről elmondta, Nyugat-Európában és a tengerentúlon a hangulat továbbra sem kedvező, míg a magyar piacon a belpolitikai hírek éreztetik a hatásukat. A pluszos nyitás után napközben lejtmenetbe fordult a BUX, a lejtmenet azonban csak Orbán Viktor miniszterelnök napközben tartott beszédéig tartott.

Már a beszéd elején, 10-15 perc alatt jelentős mértékben visszaemelkedtek az árak. "A BUX és az OTP is szépen visszakúszott ekkor, majd a beszéd második részében közölt banki adó tervének a hatására az indexek - főleg a bankoké - újra lefelé vették az irányt" - mondta az elemző. Sőre közölte, a Buda-Cash elemzőjének véleménye szerint a régióban az élvonalban tudott végezni a magyar tőzsde a 0,32 százalékos csökkenéssel, gyakorlatilag "felülteljesített".

Nehéz számszerűsíteni a bankadó hatását

Ágosoton Róbert, a Cashine szakértője szerint nagy forgalmú, hektikus kereskedési napon van túl a tőzsde, ami nem meglepő Orbán Viktor beszéde miatt. Az árfolyamok alakulásából az látszik, hogy nagy jelentőséget a piac nem tulajdonított a bejelentéseknek, pedig van, ezek hosszabb távon meghatározóak lesznek a következő néhány hónapban - mondta az elemző. A két tőzsdén forgó banknak, az OTP-nek és az FHB-nak várhatóan nem kevés nyereségébe kerül majd a keddi kormányfői bejelentés, de nehéz számszerűsíteni, hogy az egyes bankoknak mennyibe kerül az Orbán Viktor által mondott 200 milliárdos bankadó.

A bankoknak meg kell egyezniük, hogy ebből ki mennyit fizet be. A piacon van ugyan egy kis bizonytalanság azt illetően, hogy a miniszterelnök által bejelentett 200 milliárd forint 3 évre szól-e vagy erre az évre, valamint jövőre is és az utána következő évre, s utána kikerül a rendszerből. Az OTP-nek például - piaci súlyából kiindulva - nehéz elképzelni olyan megoldást, hogy 50 milliárd forintnál kevesebb összegbe kerüljön számára a befizetés, ami hozzávetőleg az éves nyereség harmada - mondta Ágoston Róbert.

.