Népszava: Saját testőrséget szerveznek Orbánnak

Vágólapra másolva!
A Fidesz korábbi biztonsági igazgatója lehet a parancsnoka annak az egységnek, amely a Köztársasági Őrezred szétdarabolásával jön létre, és kizárólag a miniszterelnök védelmével foglalkozik majd - írja a Népszava. A lap szerint a rendőrség már fel is vett több, korábban Orbán Viktor pártelnök testőrségében dolgozó embert. Az őrezredet kiköltöztetik a jelenlegi székházából is, helyét a honvédelmi tárca foglalja el.
Vágólapra másolva!

Szétdarabolja az állami vezetők és fontos épületek védelméért felelős Köztársasági Őrezredet (KŐE) az új kormány, a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt is külön testőrség védi majd - írja a Népszava szerdai száma. A kormányfő testőrségének kötelékébe a lap szerint már fel is vettek több, korábban civilként is Orbán Viktor Fidesz-elnök védelmét ellátó embert, az új szervezet vezetője pedig Hajdú János, a párt biztonsági igazgatója vezeti majd.

A Népszava meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint a kormány a Fidesz biztonsági igazgatóságát venné át a kormányfő testőrségeként, és a kormányalakítás óta a korábbi Orbán-testőrség több tagját már fel is vették a rendőrséghez. A KŐE-ből leválasztanak egy Elnöki Biztonsági Igazgatóságnak (EBI) nevezett egységet, ami csak a köztársasági elnök és a kormányfő védelmét látja majd el, ennek vezetője lehet Hajdú János.

Az eredeti őrezred az egyéb személy- és objektumvédelmi feladatok mellett a 2011-es EU-elnökség biztonsági munkájáért felel majd. Emellett feltehetően a terrorelhárítási-felderítési feladatok egy részét is rábízzák. A Köztársasági Őrezrednek ki is kell költöznie korábbi székhelyéről, az épületet a Honvédelmi Minisztérium (HM) kapja meg.

A székház a Nemzetbiztonsági Hivatal és a HM által is használt, fokozottan védett épülettömbben található Budapest belvárosában. Az őrezred a Népszava szerint a jövő hétfőtől részben a HM kőbányai ingatlanában részben a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti objektumában, illetve a BRFK Vörösmarty utcai helyiségeiben kap helyet.