Másodfokú hőségriasztás lesz a pénteki kánikula miatt

Vágólapra másolva!
Hőségriadót rendelt el péntektől az ÁNTSZ, mert a hétvégén várhatóan 25 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet Magyarországon. Az OzoneNetwork előrejelzése szerint péntek délután már akár 37 fokos kánikula is lehet.
Vágólapra másolva!

Második fokozatú hőségriasztást rendelt el péntektől Falus Ferenc országos tiszti főorvos, mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja majd a 25 Celsius-fokot - közölte csütörtökön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A hőségriasztás miatt a tiszti főorvos kéri az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatokat és az önkormányzatokat, hogy tegyék meg a szükséges megelőző intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy egyebek mellett az esti órákban locsolni kell a közterületeket, valamint közzé kell tenni az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

A főváros a közterületek és a villamossínek locsolásával, illetve a légkondicionált közintézmények listájának közzétételével készül a következő napokban várható rendkívüli hőségre. A budapesti strandok a hétvégén meghosszabbított nyitva tartással várják a fürdőzőket. A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai pedig meghosszabbított nyitva tartással, este 8 óráig üzemelnek.

Az FKF arra is felhívta a figyelmet: egészségügyi okokból a hőségriadó ellenére sem szabad fürödni a köztéri szökőkutakban, ugyanez igaz a Dunára is, ahol jelen pillanatban az árvíz miatt is fokozott óvatosságra van szükség. A közkutakban és a szökőkutakban való fürdés szabálysértésnek minősül, és 3-20 ezer forintos helyszíni bírsággal szankcionálható, súlyosabb esetben feljelentést is tehetnek, a büntetés mértéke ekkor már 30 ezer forintra is rúghat - fűzték hozzá.

A riasztást azért kell elrendelni, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a napi középhőmérséklet pénteken és szombaton már országszerte 25 és 27 Celsiu-fok között várható - áll a közleményben. Az OzoneNetwork előrejelzése szerint pénteken alig lesz felhő az égen, a napsütés hatására a levegő rohamosan melegszik majd fel, és kora délután 32-37 Celsiu-fok várható. A csütörtöki és pénteki időjárásról itt olvashat részletesen, a következő két hét előrejelzését pedig itt találja.