Megnyitották a tiszaroffi vésztározót a rendkívüli árhullám miatt

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb tiszai árhullám miatt meg kellett nyitni csütörtök délután a tiszaroffi árvízi vésztározót - közölte a vízügy. A 90 millió köbméteres tározót először használják védekezésre, és 10 centis vízszintcsökkenést remélnek tőle. Két napja a szakemberek még azt mondták, hogy a tározóra nem lesz szükség.
Vágólapra másolva!

A Tisza áradása miatt csütörtök délután meg kellett nyitni a tiszaroffi vésztározót - közölte az Országos Vízügyi Igazgatóság. Az árapasztó tározó megnyitására azért volt szükség, mert az előre látottnál nagyobb a Tiszán levonuló árhullám - mondta az [origo]-nak sajtómunkatársán keresztül Kóthay László árvízvédelmi miniszteri biztos.

Kedden a szakemberek még azt nyilatkozták, hogy nem lesz szükség a tározóra, Kóthay azonban az [origo]-nak azt mondta, már korábban is lehetett sejteni, hogy szükség lesz a tározó megnyitására. Ez egy olyan döntés, amit jól meg kellett gondolni, "centiken múlott" - fogalmazott a biztos.

A vésztározó a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztési programjának részeként épült, 2009 nyarán adták át, és még sosem használták az árvízi védekezés során: a vízügy csütörtöki közleménye szerint most a védekezéshez Magyarországon először alkalmaznak ilyen típusú létesítményt. A tározót Kóthay László nyitotta meg délután 5 órakor.

A biztos szerint a tározó 80-90 millió köbméter vizet fog befogadni, gyakorlatilag teljesen feltöltik, amivel a Tisza középső szakaszán, Kiskörénél 10 centiméterrel csökkenhet a vízszint. Lejjebb, a folyó alsó szakaszán a tározó a remények szerint 15-16 centiméterrel is csökkentheti a víz magasságát.