Vágólapra másolva!
Három szabolcsi településen még mindig nem állt helyre az áramellátás, több helyen pedig akadozik az ellátás, Borsod megyében pedig kilenc településen még mindig lajtoskocsiból osztják az ivóvizet. A kitelepítettek közül több mint ezren még mindig nem térhettek vissza otthonaikba.
Vágólapra másolva!

Három szabolcsi településen - Balkányban, Szakolyban és Nyírcsászáriban - még mindig nem állt helyre az áramellátás, több helyen pedig csak részlegesen működik a szolgáltatás - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese csütörtökön az MTI-vel. Az EON arról tájékoztatta a katasztrófavédőket, hogy csütörtök estig minden településen lesz áram, de a hétfői vihar miatt megszűnt szolgáltatást nem minden fogyasztónál tudják visszakapcsolni, ivóvíz azonban már minden településen van. Borsod megyében 87 településen még ajánlott felforralni a vizet fogyasztás előtt, kilenc kistelepülésen pedig lajtoskocsival, zacskós és palackozott ásványvízzel biztosítják az ivóvizet.

A tűzoltókat több mint ötszázszor riasztották az elmúlt 24 órában különböző időjárással kapcsolatos műszaki mentésekhez, leginkább vizet kellett szivattyúzni. A legtöbb, 154 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de Hajdú-Biharból és Somogyból is csaknem 100-100 segélyhívást kaptak.

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a magyarországi folyókon 1855 kilométeren van még védelmi készültség, a belvíz 156 ezer hektár földet borít.Ár- és belvíz ellen a fővároson kívül kilenc megye 104 településén védekeznek, összesen 4340 ember. Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 40, Csongrád megyében 8 települést érint. A korábban kitelepítettek közül 1275-en még mindig nem térhetett vissza lakóhelyükre, számuk napról-napra csökken. Sátoraljaújhelyen a pangó vizet és a csatornákat szivattyúzzák, az ÁNTSZ pedig 30 településen megkezdte a szúnyogirtást.