Százezrekkel kitömött OVI-tagokon akadt ki az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetői a tavaly EP-választások után olyan feladatokért kaptak jutalmat, ami egyébként is szerepelt a munkaköri leírásukban - állítja az Állami Számvevőszék. Rytkó Emília, az OVI akkori elnöke 2,6 millió jutalmat kapott. Az önkormányzati tárca korábbi vezetője a többhónapos megterhelő munkával indokolta a takarékossági intézkedések dacára kifizetett jutalmakat.
Vágólapra másolva!

"A köztisztviselők többsége igen nehezen alkalmazkodik az állandó készenlét és a rendelkezésre állás követelményéhez" - Varga Zoltán, a Bajnai-kormány önkormányzati minisztere az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) írott levelében többek között ezzel indokolta, hogy az Országos Választási Iroda (OVI) 48 tagja miért kapott jutalmat a 2009-es EP-választások levezényléséért.

Az ÁSZ kedden tette közzé az 2009. június 7-i EP-választások lebonyolításáról szóló jelentését. Ebben többek között az olvasható, hogy az OVI akkori vezetője, Rytkó Emília a választások után bruttó 2,6 millió forint, helyettese 1,8 millió forint, két további OVI-tag pedig 900-900 ezer forintos céljutalmat kapott. Az ÁSZ szerint azonban a jutalom összegének meghatározásánál nem vették figyelembe, hogy azt olyan munkáért kapták az érintettek, amely egyébként is a munkakörükhöz tartozott.

Összesen az OVI 48 tagja kapott jutalmat, közülük 26-an dolgoztak az önkormányzati tárcánál, ketten a Külügyminisztériumban, 20-an pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában. A juttatás átlaga 521 ezer forint, a legkisebb összeg 200 ezer forint, a legnagyobb összeg pedig a Rytkónak kiutalt 2 millió 610 ezer forint volt - olvasható a jelentésében. A jutalmakra és jutalmazottakra - az OVI vezetőjének kivételével - tavaly március 26-án az OVI vezetője tett javaslatot, a döntést Varga Zoltán önkormányzati miniszter hagyta jóvá.

A jelentéshez csatolt, idén májusi indoklásában Varga azt írta, hogy az OVI-tagok munkaterhelése jelentősen meghaladja egy átlagos köztisztviselő munkaterhelését. "Olyan jelentős többletterheléssel jár, amely a napi 8 órás tevékenységet, több hónapon keresztül jelentősen, esetenként kétszeresen is meghaladja" - írta Varga. A korábbi miniszter szerint a túlmunka a közigazgatásban nem ellentételezhető pénzzel, cserében csupán szabadidő adható, a választási felkészülés miatt azonban arra sem volt lehetőség, hogy szabadságot kapjanak az OVI dolgozói.

Az ÁSZ ennek ellenére is vitatta a jutalmak jogosságát. "A céljutalom összegének megállapításánál figyelmen kívül hagyták, hogy a feladatok a munkaköri leírásban is szerepeltek, így a többhavi illetménynek megfelelő céljutalom nem volt arányban az elvégzett többletmunkával, illetve a közszférát érintő takarékossági intézkedésekkel" - írta június elején a korábbi miniszter levelére reagálva Csapodi Pál, az ÁSZ főtitkára. A jelentés többek között azt javasolta a kormánynak, hogy a választások lebonyolításáért járó jutalmat a jövőben a tényleges többletmunkáért osszák ki.

Rytkó Emília tavaly októberben vonult nyugdíjba, 2002-től volt az OVI vezetője és 16 választás lebonyolításában vett részt. Szerettünk volna neki több kérdést feltenni, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem vette fel a telefonját. Szerdán megpróbáltuk elérni az OVI-t jelenleg vezető Virág Rudolfot is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy az OVI jelenlegi tagjai kaptak-e, illetve kapnak-e majd jutalmat az áprilisi parlamenti választások lebonyolításáért. Virág szintén nem vette fel a telefonját.