Kapushiba és kiállítás is belefért Chilének Spanyolország ellen

Vágólapra másolva!
Spanyolország 2-1-re legyőzte Chilét, ezzel az Eb-győztes csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. A dél-amerikaiaknak a vereség ellenére sem kell szomorkodni, mivel a Svájc-Honduras meccs döntetlenje miatt szintén nyolcaddöntőbe jutottak. Spanyolország Portugáliával, Chile Brazíliával meccsel a 16 között.
Vágólapra másolva!

H csoport, 3. forduló:
Chile - Spanyolország 1-2 (0-2)
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion
vezette: Marco Rodríguez (mexikói)
Chile: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Vidal - M. Gonzalez (Paredes, 46.), Estrada, Jara, Valdivia (Millar, 46.) - Beausejour, A. Sanchez (Orellana, 65.).
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Xabi Alonso (J. Martinez, 73.), Xavi, Iniesta, Busquets - F. Torres (Fabregas, 55.), Villa.
gól: Millar (47.), illetve Villa (24.), Iniesta (37.)
sárga lap: Medel (15.), Ponce (19.), Estrada (21.)
piros lap: Estrada (37.)

Kiesik-e az Európa-bajnok? - ez volt a kérdés a H csoport utolsó fordulójában, amelyben még mind a négy csapatnak megvolt az esélye, hogy megváltsa jegyét a nyolcaddöntőre. Chile két 1-0-s győzelem miatt a tabella éléről válta az utolsó kört, a spanyolok viszont a kitűzött feladatnak csak a felét teljesítették, mivel Svájc ellen pont és rúgott gól nélkül maradtak.

Vicente del Bosque csapatába visszatért Iniesta, aki Jesús Navast szorította ki a kezdőből, a chileieknél Suazo helyén Mark Gonzalez kezdett, az eltiltott Carmonát és Matias Fernandest pedig Valdiviának és Estradának kellett pótolni.

Két spanyol lehetőséggel indult a meccs, de Torres ott folytatta, ahol Honduras ellen abbahagyta, előbb egy kissé magas labdát fejelt a kapu fölé, majd az egyik védő utolsó pillanatban kinyúló lába akadályozta meg abban, hogy hatalmas ziccerbe kerüljön.

Chile tetszetősen adogatott a mezőnyben, és az első negyedórában veszélyesebben is játszott, mint Európa uralkodója, de Mark Gonzalez nagy helyzetben hanyatt esve lőtt, Alexis Sanchez ravasz emelését pedig Casillas piszkálta ki. A spanyolok kicsit idegesnek tűntek, de többször is csak az utolsó pillanatban jókor közbeavatkozó chilei védelem akadályozta meg, hogy Torres vagy Villa egy az egyben menjen a kapusra.

Bár a spanyolok egyáltalán nem fickándozták, a chileiek mégis keménykedni kezdtek, aminek az lett az eredménye, hogy alig több mint 20 perc alatt hárman is besárgultak. A 24. percben, a játék addigi képét tekintve váratlanul, vezetést szereztek a spanyolok: Bravo teljesen feleslegesen jött ki egy hosszú indításra, Torres elöl ugyan becsúszva tisztázott, de Villa jó 35 méterről, az oldalvonal mellől az üres kapuba csavart (0-1).

Forrás: AFP
Villa már három gólt lőtt, ezzel holtversenyben élen áll a vonatkozó listán

Chile nem zuhant össze a góltól, sőt, egyenlíthetett volna, de Piqué az utolsó pillanatban bele tudott lépni Beausejour lövésébe. A dél-amerikaiak védelme feltűnően bizonytalan volt labdával, és a 37. percben a sokadik hiba végzetesnek bizonyult, Villa lekészítése után Iniesta belsőzött 16 méterről a bal alsóba (0-2). A baj ráadásul csőstül jött Chile számára, a második sárgát egyszer már megúszó Estrada ugyanis, bár nem szándékosan, de futás közben akasztotta Torrest, amiért leküldte őt a pályáról a mexikói bíró. A chileieknek a kiállítás sem vette el a kedvét a durvulástól, a sárga lapos Ponce például jó nagyot rúgott bele Xabi Alonsóba, ő azonban maradhatott.

Forrás: AFP
Az emberhátrány is belefért

Bielsa a félidőben tökös húzásra szánta el magát, egy az egyben cserélt középpályást és csatárt, és a váltás be is jött, a 47. percben éppen az egyik új fiú, Millar hozta közelebb Chilét, igaz, a gólhoz kellett Piqué lába is. Mivel Svájc 0-0-ra állt Honduras ellen, Chile a vereség ellenére is nyolcaddöntős érezhette magát, a spanyolok pedig talán úgy akartak visszavágni legyőzőjüknek, hogy nem forszírozták a támadásokat tíz ember ellen. Xaviék szépen elpasszolgattak, de helyzetekig nem jutottak, néha meg-meglódult valamelyikük, de látszólag teljesen elégedettek voltak az eredménnyel.

Chile pedig érthetően nem akart kinyílni és kockáztatni, aminek az lett a vége, hogy a második félidő abszolút eseménytelenül telt, de mivel mindkét csapat továbbment, a szurkolókat az álmosító játék sem zavarta. Spanyolország csoportelsőként Portugáliával, Chile Brazíliával meccsel a 16 között.