Nem hasad meg a fideszesek szíve a tűzijátékért

Vágólapra másolva!
Szerdai ülésén foglalkozik a kormány a tűzijáték elhalasztásával, nem biztos, hogy lesz döntés, de az egyik miniszter szerint már körvonalazódnia kell a kormány álláspontjának. A Fidesz [origo]-nak nyilatkozó vezetői nem ragaszkodnak a látványossághoz. Bár a belvárosi polgármester kicsit aggódik a szállodák beváteléért, a Fidesz alelnöke pedig attól tart, hogy a fejükre olvassák, ha elmarad az ünnepség, a párt egyik képviselője szerint kisebbségben vannak azok, akik mindenképpen akarják a tűzijátékot.
Vágólapra másolva!

Akarják is, meg nem is kormánypárti politikusok az augusztus 20-ai tűzijátékot. A Facebook közösségi oldalon múlt héten jelent meg egy felhívás, amelynek támogatói azt szeretnék, hogy idén ne rendezzék meg a tűzijátékot Budapesten, hanem a rendezvényre szánt pénzt ajánlják fel az árvízkárosultak számára. A kezdeményezést eddig több mint 200 ezren támogatták a Facebookon, a múlt héten több párt, köztük az MSZP és az LMP is jelezte, hogy egyetértenek a felvetéssel, Nagy Anna kormányszóvivő pedig azt mondta, hogy a kormány is tárgyalni fog róla.

Szerdán "lesz a kormányülés ahol körvonalazódnia kell a dolognak" - mondta az [origo]-nak Réthelyi Miklós miniszter és Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője is arról beszélt a TV2 műsorában, hogy a tűzijáték kérdése szóba kerülhet a szerdai kormányülésen, bár az nem derült ki szavaiból, hogy dönteni is fognak-e. A nemzeti erőforrások minisztere szerint a kérdés egyelőre nem vetődött fel a kormánytagok között, de a szerdai ülésen meg fogják beszélni. Réthelyi szerint meg kell adni a módját az augusztus 20-ai ünnepségnek, viszont úgy, hogy az árvízkárosultak ne azt érezzék, hogy az ő kárukra történik mindez. Szerinte a lényeg nem kifejezetten a tűzijáték, hanem hogy "legyen ünnep".

Az [origo] a múlt héten érdeklődött a korábban illetékes Miniszterelnöki Hivatal jogutódjának számító Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM) is, ahol nem tudtak válaszolni a tűzijáték megrendezésével kapcsolatos kérdéseinkre, mondván hogy ezzel majd az eheti kormányülésen foglalkoznak. Kedden Navracsics Tibor, a KIM vezetője csupán annyit mondott kérdésünkre, hogy "majd eldöntjük". A miniszter ugyanakkor korábban a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy három változatot tart lehetségesnek: az első szerint megrendeznék a tűzijátékot, de jóval olcsóbban; a második szerint nem lenne tűzijáték; a harmadik verzió szerint pedig egy sokkal szerényebb látványosságot csinálnának, a megmaradt pénzt pedig az újjáépítésre használnák fel az árvíz által sújtott területeken.

Nem szakad meg a fideszesek szíve

A kérdés megosztja a nagyobbik kormánypárti frakciót alkotó Fidesz politikusait is. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere az [origo]-nak azt mondta, ha az árvízkárosultak számára pluszpénzre van szükség, akkor azt valahonnan el kell venni. "Ezt egyszerűbb egy reprezentációs keretből megtenni, mint olyan tételekből, amik máshol is fájnak" - mondta. A polgármester megjegyezte ugyanakkor, hogy a belvárosi szállodák egy részét rosszul fogja érinteni, ha lefújják a tűzijátékot, de ezt szerinte egyszer ki lehet bírni.

Pelczné Gáll Ildikó a párt új európai parlamenti képviselője, a párt alelnöke az árvízkárosultak támogatását nevezte fontosabbnak. Azt mondta az [origo]-nak, hogy szeretné, ha a kormány újraértékelné a tűzijáték fontosságát. Szerinte minden magyar ember tudna annyi szolidaritást vállalni, hogy egy órányi vígasságot feláldozzon az árvíz által sújtott családok érdekében.

"Micsoda dolog?"

"Azt kérdezik majd micsoda dolog, hogy ezt a régi hagyományt ez az új kormány felrúgja" - jelentette ki Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a Fidesz alelnöke, aki nem ért egyet a rendezvény lefújásával. Pokorni szerint augusztus 20-ára az árvíz problémái háttérbe fognak szorulni, és több százezer ember fogja számon kérni a tűzijátékot. Hasonlóan nyilatkozott Révész Máriusz fideszes képviselő is, aki szerint azonban a szokásosnál szolidabb körülmények között kellene megtartani az ünnepséget. Révész azt is megemlítette ugyanakkor, hogy szerinte kisebbségben van a véleményével.

Mivel a kormány még nem adott ki megrendelést az idei tűzijátékra a kormányszóvivői iroda szerint és az előző kormány sem írt ki korábban közbeszerzést, így a kormány könnyebben dönthet úgy, hogy idén nem lesz tűzijáték. Ezzel akár százmillió forintot is meg lehetne spórolni a kormányszóvivő szerint. Az árvízkárosultak támogatására indított 1752-es Nemzeti Segélyvonal-szolgálat eddig körülbelül 234 millió forintot gyűjtött az árvízkárosultak számára, a Magyar Vöröskereszt pedig körülbelül 700 milliót.

Vidéken már több helyen lemondták

A Medián közvélemény-kutatása szerint a lakosság 87 százaléka lemondana a tűzijátékról az árvízkárosultak javára. A felmérés szerint leginkább azok mondanának le a tűzijátékról, akik amúgy sem érdeklődnek iránta, és legfeljebb tévén szokták megnézni.

Korábban több vidéki nagyváros is bejelentette, hogy nem rendezik meg az augusztusi tűzijátékot. Többek között Miskolc, Békéscsaba, Pécs és Paks vezetése is lemondta az augusztusi látványosságot, melynek árát az árvízkárosultak javára fordítják. A debreceni önkormányzatnál az [origo] megkeresésére közölték, hogy a központi kormányzat döntésétől teszik függővé saját tűzijátékuk megrendezését, de ettől függetlenül is küldenek pénzt a rászorulóknak.

Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke a Népszabadságnak azt mondta, érdemes mérlegelni, hogy az emberek mennyit költenek a tűzijáték alatt a helyszínen, és hogy ennek mennyi az adóvonzata. "Könnyen elképzelhető, hogy a forgalmi adó összege akár jelentősebb is lehet, mint a megtakarítás" - állította.