Júliusi zivatarok az országban

Vágólapra másolva!
Az északkeleti országrészben már a délelőtti órákban is kialakultak záporok, zivatarok, délután azonban egyre többfelé pattantak ki újabbak. Többfelé csaptak le viharos széllel, felhőszakadással, jégesővel. Az esti órákban elsősorban a déli országrészben várhatók további záporok, zivatarok.
Vágólapra másolva!

22:30 Már csak az ország déli határszélén, a Mohácsi-félsziget környékén, illetve a délnyugati határszélen, Szentgotthárd alatt fordulnak elő zivatarok. Előbbi cellák dél felé rövidesen elhagyják az országot, utóbbi csapadékzóna a határ mentén, változó intenzitással délkelet felé halad.

20:50 Jelenleg Bács-Kiskun megye déli részén, valamint Paks és Szekszárd térségében figyelhetők meg zivatarok. A nyugati határ mentén Szentgotthárdtól északra, illetve Letenye közelében is vannak zivatarok. Az ország más részein száraz, változóan felhős az idő. A Dunántúlon 24, 27 fok a hőmérséklet, a Dunától keletre hűvösebb az idő, 18, 23 fok jellemző.

19:30 Csongrád felé közeledő zivatarfelhő:

Forrás: ICI

19:15 Égkép Dunaújvárosból:

Forrás: ICI

19:00 A zivatarok nagyrészt az Alföld déli részére húzódtak vissza, az északi országrészben már csak egy-egy villámtevékenységgel kísért zápor fordul elő - a Bakonyban, illetve az Aldföld északi részén az Északi-középhegységtől délre eső területeken. Egy-egy zápor Szentgotthárd környékén is megfigyelhető. A továbbiakban leginkább az ország déli részén fordulhatnak elő záporok, zivatarok, ide értve a Dél-Dunántúlt is. A hajnali órákban azonban mindenhol megszűnik a csapadék.

17:45 Zápor a Velencei-tó déli partján fekvő Gárdony városa felett:

Forrás: ICI

17:25 Zivatarok figyelhetők meg a Bükk és a Mátra térségében, a Duna-Tisza közén és Szolnok alatt a Tisza mentén több heves cella is vonul dél-délkelet felé. Egyúttal Tatabánya térségében is megjelentek már záporok, zivatarok, és mivel dél, délkelet felé haladnak ezek is, a Velencei-tavon másodfokúra emelték a viharkészültséget. Az Alpokalján Szentgotthárdhoz közeledik egy kisebb cella, de ez valószínűleg csak súrolni fogja a nyugati határszélt.

16:35 Heves zivatarok vannak a Tisza mentén, például Szolnok térségében, de rövidesen heves zivatar éri el Szegedet is. Heves zivatar alakult ki Baja térségében is, valamint a Mohácsi-félszigettől keletre a déli határ mentén.

15:40 A zivatarok első hulláma rövidesen elhagyja az országot a Vajdaság felé. Ugyanakkor az Alföld északi részén, elsősorban az Északi-középhegység déli lábánál több zivatarcella is megfigyelhető, amelyek dél-délkelet felé haladnak előre, és Szlovákia felől továbbra is érkezhetnek újabb gócok. Az Alpok lábánál is kipattantak már zivatarok, ezek azonban miután jobbára egy helyben mardnak vagy Szlovénia felé mozdulnak el, nem lépnek át a Dunántúlra.

14:50 A Mátra lábánál fekvő Gyöngyös felé is közeledik egy zivatarcella:

Forrás: [origo]

A csapadék hatására a keleti megyékben jelentősen visszesett a hőmérséklet, a Tiszántúlon és Miskolc térségében csupán 21, 25 fokot mutatnak a hőmérők, míg a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon 29, 32 fok körül alakul a a hőmérséklet.

14:35 Nagy kiterjedésű, heves zivatarcella érte el a Bükk térségét - ez akár szupercella is lehet. A szupercella több kilométeres vertikális kiterjedéssel redelkező forgó viharobjektum, ami viharos kifutószelet, jégesőt, intenzív csapadékhullást idéz elő.

Már elsőfokú viharjelzés van érvényben a Balatonon és a Velencei-tavon.

13:45 Több heves zivatrcella is megfigyelhető a az ország Dunától keletre eső tájain, amelyek délkelet felé haladnak. A Kárpátok mentén Ukrajnak és Erdély területén is többfelé pattantak ki zivatarok. A Dunántúlon a Mecsektől délre eső részeken inkább zápor a jellemző, de helyenként itt is jelzett a villámlokalizációs hálózat villámtevékenység.

A déli órákig a csapadéktevékenység az ország északkeleti csücskére korlátozódott, itt alakultak ki záporok, zivatarok. A Nyírségben jelenleg megszűntek a zivatarok, de a későbbiekben Szlovákia és Ukrajna felől újabb cellák érkezhetnek. Egyúttal, egyre többfelé tornyosulhatnak magasra a gomolyfelhők és pattanhatnak ki újabb zivatarok - legkisebb valószínűséggel a Dunántúl északi részén. Egy-egy intenzívebb gócot pedig felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérhet.

Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, az Alföld Maros-Körös közti részén, a Duna-Tisza közének középső vidékén és az Északi-középhegység térségében figyelhető meg zivatartevékenység.

A Kárpát-medence északkeleti részén, Ukrajna térségében sekély ciklon örvénylik, ez labilizálja a Kárpát-medencét kitöltő meleg légtömeget, ami ideális feltételeket teremt a zivatarok kialakulásának.

A bal felső sarokban látható képen az ICI Interaktív Meteorológia miskolci állomásán 12:47-kor készült égkép látható. Tornyosulnak a gomolyfelhők a térségben.