Vágólapra másolva!
Bár több független intézmény már visszautasította az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztését, a szintén a kormánytól függetlenül működő Állami Számvevőszék eleget tesz a kérésnek. A számvevőszék élén épp a héten kezdte meg a munkát Domokos László korábbi fideszes képviselő, akinek kinevezését az ellenzéki pártok és civil szervezetek is kifogásolták.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületeiben is meg fog jelenni az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat, amelynek kihelyezésére a kormány kérte fel a független állami intézményeket. A számvevőszék az [origo] kérdésére küldött rövid levélben nem indokolja részletesen a döntést, de annyit megjegyez, hogy az alkotmány szerint az "Állami Számvevőszék az országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve".

A parlament Fidesz-KDNP-s többsége június 14-én fogadta el a nyilatkozatot, amely azt foglalja össze, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök értelmezte a választások eredményét. Orbán azzal érvelt, hogy nem egyszerű választás zajlott le, hanem forradalom történt, és egy új rendszer alapjait helyezik le. "Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" - fogalmaz a nyilatkozat.

A kormány pénteken megjelent határozatában rendelte el, hogy az államigazgatási szervek épületeiben ki kell helyezni a nyilatkozatot "színes formátumban, méltó minőségben", "legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe" foglalva kell kinyomtatni, illetve kihelyezni. A határozat egyúttal felkérte a kormánytól független állami intézmények vezetőit (a köztársasági elnököt, az országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit), hogy ők is tegyék ki a nyilatkozatot.

A Köztársasági Elnöki Hivatal és az Alkotmánybíróság már hétfőn közölte, hogy ők nem tesznek eleget a kérésnek, és kedden a bírósági vezetők is jelezték, hogy nem fogják kitenni a nyilatkozatot. Mindannyian arra hivatkoztak, hogy független intézményként távol kell tartaniuk magukat a politikától.

Az Állami Számvevőszéknél épp hétfőn, a határozat megjelenését követő első munkanapon kezdett dolgozni az intézmény új vezetősége. Domokos László fideszes képviselőt és Warvasovszky Tihamér korábbi MSZP-s képviselőt (a politikus és a párt között már korábban megromlott a viszony) a kormánypártok szavazataival választotta meg a parlament. Kinevezésüket az ellenzéki pártok és civil szervezetek azért bírálták, mert szerintük nem helyes, hogy pártpolitikusokat állítanak a közpénzek elköltését felügyelő független intézmény élére.