Vágólapra másolva!
Pályafutása során harmadszor lett bajnok Berkes Ferenc. A paksiak büszkesége Szegeden, a Hunguest Forrás Hotelben megrendezett 60. sakkbajnokságon a döntő második partijában világossal játszva a 28. lépésben megadásra kényszerítette Gyimesi Zoltánt, 1,5-0,5-re megnyerte a párharcot. Olimpiai válogatottunk tagja veretlenül harcolta végig a viadalt, érvényesítette a papírformát. A bronzérmes Medvegy Zoltán lett, 1,5-0,5-re nyert Bérczes Dávid ellen.

Berkes Ferenc pályafutásának egyik kiemelkedő eredményeként harmadszor lett bajnok. 2003-ban a 18 évesek mezőnyében korcsoportos világbajnoki címet szerzett, egy év múlva magyar bajnokságot nyert, s azóta válogatottunk egyik erőssége. 2007-ben a kieséses rendszerű bajnokságon is diadalmaskodott, tavaly a körmérkőzéses viadalon Almási Zoltánnal holtversenyben végzett az élen, de a Berger-Sonneborn értékelés riválisának kedvezett. A Hanti-Manszijszkban szeptember 20. és október 3. között megrendezésre kerülő sakkolimpiára kijelölt válogatottból egyedüliként vállalta a részvételt a bajnokságon.

A bajnokságon egyértelműen az első számú esélyes volt, de a csoportmérkőzéseken kicsit akadozott a játéka. Három remivel kezdett, majd két győzelemmel elsőként jutott a legjobb négy közé. Medvegy Zoltán ellen simán nyert 2-0-ra, sötéttel gyűjtötte be az első pontot.

A döntőben Gyimesi Zoltán ellen is másodhúzó volt az első játszmában, anyagi előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Világossal azonban remekül megérezte a lehetőséget, királyszárnyi támadása gyorsan átütött. Játékának magabiztosságán meglátszik, hogy Lékó Péterrel együtt dolgozik, az állások megítélésében, megnyitási repertoárjának javulásában is érezhető, hogy sikeres együttműködésük. A hajrában csapattársa, Papp Gábor is segítette őt, Dortmundba történt elutazása előtt Lékótól is sok bátorítást kapott. Bajnoki címe, a VII. Szeged Kupa megnyerése mellett bruttó 800 ezer forint díjat is kapott.

A bajnokcsapat, az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram két nagymestere, Bérczes Dávid és Medvegy Zoltán küzdött meg a bronzéremért. Bérczes tűnt esélyesebbnek, de időzavarban mindkét partiban hibázott. Medvegy fonalas nyerést hagyott ki a második játszmában.

A döntő 2. játszmája:
Berkes Ferenc (2670) - Gyimesi Zoltán (2598) 1 - 0 (Angol megnyitás, 28)

A döntő végeredménye:
Gyimesi Zoltán - Berkes Ferenc 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

A 3. helyért a 2. játszma:
Medvegy Zoltán (2522) - Bérczes Dávid (2551) döntetlen (Benoni védelem, 53)

A 3. helyért a mérkőzés végeredménye:
Bérczes Dávid - Medvegy Zoltán 0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)

A 60. férfi sakkbajnokság végeredménye:
1. Berkes Ferenc (Atomerőmű SE)
2. Gyimesi Zoltán (Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK)
3. Medvegy Zoltán (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
4. Bérczes Dávid (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
5-6. Fodor Tamás (Atomerőmű SE) és Bánusz Tamás (Pannonpower SE Pécs)
7-8. Rappport Richárd (Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK) és Ruck Róbert (Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK)
9-10. Erdős Viktor (ASS Makói SVSE) és Pintér József (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
11-12. Kovács Gábor (Haladás VSE Szombathely) és Papp Gábor (Atomerőmű SE)