Hatalmas sajtot fotóztak a Marson

Vágólapra másolva!
Lyukak, mélyedések a szén-dioxid jégrétegben, amelyek egy hatalmas sajtra emlékeztetnek. Ilyen felszínformák borítják a vörös bolygó déli sarkvidékét, amelyekről néhány új felvételt mutatunk be.
Vágólapra másolva!

A vörös bolygó déli pólussapkájának felszínét néhány méter vastagságban fagyott szén-dioxid borítja, amely alatt hatalmas vízjég tömeg rejtőzik. Néhol a felszíni szén-dioxid jégtakaró megsérül, majd a napsugárzás hatására szublimálni kezd, szilárdból közvetlen gáz halmazállapotúba vált.

A folyamat sajátos kinézetű, kerekded mélyedéseket hoz létre a fedőrétegen, amelynek alján a vízjég kilátszik. A felső réteg nem homogén, hanem vékonyabb egységek alkotják, amelyek feltehetőleg eltérő mennyiségű port tartalmaznak, és az elmúlt néhány ezer évben rakódtak le. Az így kialakuló felszínformák helyenként egy sajt üreges anyagára emlékeztetnek. Ezekből a formákból mutatunk be néhányat a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) új felvételein.

Forrás: NASA, JPL, UA

A déli pólussapka 4 kilométer széles részlete (PSP_005349_0930 jelű felvétel, NASA, JPL, UA)

Forrás: NASA, JPL, UA

Látványos kerek mélyedések, amelyek alján már a vízjég bukkan a felszínre (ESP_014352_0930 jelű kép, NASA, JPL, UA)

Forrás: NASA, JPL, UA

Egy kiemelkedő terület a "sajton", amelyet már csak "lyukak" vesznek körbe (ESP_014379_0925 jelű felvétel, NASA, JPL, UA)