Elkészült az első világtérkép az erdők magasságáról

Vágólapra másolva!
A NASA műholdas felmérései szerint a mérsékelt égövi fák a legmagasabbak, ezek csúcsai gyakran 40 méterre emelkednek a felszín fölé. A globális erdőtérkép segíti a földi szén körforgásának és a légköri szén-dioxid megkötésének követését is.
Vágólapra másolva!

A NASA az ICESat, Terra és Aqua műholdak segítségével egész bolygónkat lefedő felmérést készített, amelynek keretében az összefüggő erdőségek fáinak jellemző magasságát határozták meg. A mérések során a műholdfelvételeket az úgynevezett LIDAR (lézeres radar) módszerrel készített magasságmérésekkel kombinálták.

Utóbbi eljárás lényege, hogy a műhold lézerimpulzusokat bocsát a Föld felé, és a visszaverődés időbeli késése alapján következtet a felszín távolságára - esetünkben a fák koronaszintjének magasságára. Az elmúlt 7 évben közel 250 millió lézerimpulzus segítségével 5 négyzetkilométeres egységenként határozták meg az erdők átlagos magasságát.

Az elkészült térképen megfigyelhető, hogy a legmagasabb erdőségek Észak-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában jellemzőek. Ezek a mérsékelt égövben helyezkednek el, és sok helyen 40 méter körüliek a fák - ezzel szemben a sarki erdőségek lényegesen alacsonyabbak, ott a 20 méteres magasság a leggyakoribb.

Forrás: NASA

Az erdők magasságeloszlása bolygónkon, ahol a zöld árnyalatok a világostól a sötétig egyre magasabb fákat jeleznek 0 és 70 méter között. Minden vizsgált területen a fák 90 százalékára az adott szín által jelzett magasságtartomány jellemző (NASA)

Ez az első térkép, amely egész bolygónkon bemutatja az erdők fáinak átlagos magasságát - korábban csak regionálisan voltak hasonló felmérések. Az eredmények közelebb vihetnek annak megállapításához, hogy az emberiség által főleg szén-dioxid formájában évente kibocsátott 7 milliárd tonnányi szén hova kerül bolygónkon.

Forrás: NASA

Az erdők fáinak átlagos magassága az Egyesült Államok területén (NASA)

Korábbi elemzések rámutattak, hogy a fenti mennyiségből 3 milliárd a légkörben marad, 2 milliárd pedig a világtengerben köt ki. Ugyanakkor nem tudni pontosan, hogy a fennmaradó további 2 milliárd tonnának mi a sorsa - egyes elképzelések szerint azt az erdők kötik meg.