Még vannak zivatarok a határvidékeken

Vágólapra másolva!
Jelentősen megváltoztatta időjárásunk jellegét az elkövetkező napokban az a hidegfront, ami szombat hajnalban érkezett meg hazánk térségébe. Átmenetileg ősziesre fordult az idő. Többfelé kiadós csapadékot hozó zivatarok érkeztek.
Vágólapra másolva!

22:55

Az északkeleti országrészben, főként az Alföld északi részén egyre többfelé alakulnak ki zivatarok. A nyugati határvidéken egészen a Balaton nyugati széléig záporszerű csapadék esik.

22:00

A nyugati határvidéken egyre többfelé alakulnak ki helyi záporok. Északkeleten enyhült a zivatargóc és keletre tolódott. A délkeleti határvidék mentén is többfelé csapadékos még az időjárás.

19:00

A déli, délnyugati határvidékeken záporok alakultak ki. Északkelet-Magyarországon Tokajtól északra egy zivatargóc alakult ki, melynek hatására a térségben intenzív csapadék hullik.

16:40

Elszórtan még a nyugati határvidéken, a Dél-Alföldön és északkeleten még vannak kisebb záporok, azonban a csapadékhajlam csökkenni látszik.

15:00

A nagyobb zivatarok kelet felé haladva hagyták el hazánk térségét, bár az északkeleti megyékben még több helyen esik gyenge eső. Főként a déli megyékben, valamint Siófok környékén vannak még futó záporok, azonban intenzív csapadék nem esik.

13:20

Északkeleten egyre intenzívebb csapadék esik a láncba rendeződött zivatarokból, azonban folyamatosan hagyja el az országot. A délnyugat felől érkező zivatarsáv elérte a Balaton déli partjait.

12:15

Horvátország felől északkelti irányba zivatarok tartanak, többfelé elérik majd a Balaton déli partját. A másik zivatargóc északkelet felé tolódott, heves záporok, zivatarok alakultak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

11:00

Tovább halad a zivatargóc keleti irányba, az Tiszántúlon, valamint Dél-Alföldön záporszerű csapadék hullik. A Dél-Dunántúlon is zivatarok érkeztek az országba és keleti irányba haladnak tovább. A Balaton déli partján szintén viharfelhők zavarják a napsütést, gyenge eső kíséretében.

8:30

A Duna-Tisza közében alakultak ki újabb zivatarok. Ezek hatására borult, csapadékos az idő, valamint elszórtan esik többfelé a délnyugati határvidék mentén.

7.00

Jelenleg a Balaton fölött vonul egy heves zivatarcella, miközben a Dél-Dunántúlon és az Alföld középső részein záporok vonulnak északkeleti irányba. Délnyugat felől a csapadék újabb hulláma érkezik. A front vonala jelenleg a Tisza mentén helyezkedik el, mögötte már északira, északnyugatira fordult a szél és egyre erősebbé válik. A Tiszántúlon déli, délkeleti az áramlás.

5.10

Pénteken késő este közelítette meg a Fertő-tó térségét az említett hidegfront, először itt alakultak ki zivatarok. A hajnali órákban szórványosan fordultak elő záporok, zivatarok a front mentén. 2 óra tájt Budapest keleti határánál jelent meg egy intenzív zivatarrendszer, ami észak-északkelet felé haladva megerősödött, és láncba rendezett zivatarok formájában érte el az Északi-középhegység térségét. Nyugat, délnyugat felől újabb csapadékhullám érkezik, de a Dunántúlon inkább intenzív eső, zápor fordul elő, de egy-egy beágyazott is zivatar is megfigyelhető. Heves zivatarok azonban főként az Alföldön várhatók a nap folyamán.

A frontzóna mögött a Dunántúlon északira, északnyugatira fordult a szél és az északi felén helyenként már megerősödött. Az ICI Interaktív Meteorológia fertőszentmiklósi szélmérője hajnalban már 45 km/órás széllökeseket regisztrált. A nap folyamán, ahogy a front kelet felé halad, egyre többfelé fordul északnyugatira és erősödik meg a szél, a Tiszántúlon azonban a délies áramlás csak délután változtat irányt. A legerősebb szelekre a Kisalföld térségében kell számítani, Sopron környékén a maximális széllökések a délután folyamán akár a viharos 80 km/órát is meghaladhatják, de a Dél-Dunántúlon és a középső megyékben is 45-65 km/órás szél lesz jellemző. Az Észak-Dunántúlon vasárnap is viharos marad a szél.

10 fokkal hűvösebb levegő áramlik be a front mögött

A front mögött a nyugati és középső megyékbe az előző napokhoz képest mintegy 10 fokkal hűvösebb, de helyenként ennél is hidegebb levegő áramlik be. Az északnyugati határszélen csak kevéssel emelkedik 20 fok fölé a levegő, de a középső megyékben is jellemzően csupán 24, 27 fok várható a pénteki 32, 35 fokokhoz képest. Az erős-viharos északnyugati szélben ezt pedig még pár fokkal hűvösebbnek érezhetjük majd. Ugyanakkor a front előtt a Tiszántúlon estig még délies marad az áramlás, és itt még 30 fok közelébe emelkedik a hőmérő higanyszála. Vasárnap már keletre is megérkezik a lehűlés, és itt is csupán 22, 23 fok körül lesz a maximum.

Heves zivatarok várhatók keleten

A front előtt felhalmozódott meleg, labilis levegőben a keleti országrészben heves zivatarok kialakulására kell számítani. Felhőszakadás, jégeső alakulhat ki szélrohamok kíséretében, de a késő délutáni óráktól egyre kevesebb helyen, és csökkenő intenzitással fordulnak elő zivatarok.

A várható időjárásról részletesebben itt olvashatsz.