Vágólapra másolva!

Katonák vitték el az iraki focielnököt, teljes a káosz

Az iraki labdarúgó-szövetség egy évet kapott a nemzetközi szövetségtől (FIFA), hogy rendet tegyen a szervezetet uraló zűrzavarban. A iraki futballelnököt letartóztatták, az irányításáért rivalizáló csoportok pedig párhuzamosan rendezték meg a maguk közgyűléset. Ha nem lesz megoldás, megint felfüggeszthetik az ország FIFA-tagságát.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség először március 19-én figyelmeztette Irakot, amikor az ország kormánya közvetlenül beavatkozott a labdarúgás irányításába. A FIFA ilyenkor a legszigorúbb szankcióval szokott élni és rendszerint felfüggeszti az adott ország tagságát a szervezetben.

Ezúttal a júliusra kiírt tisztújító választásokat még megtarthatták volna az irakiak, azonban a procedúra totális káoszba torkollott, írja az AFP-re hivatkozva a Soccerway.com futballportál. Egy héttel a közgyűlés előtt a hadsereg letartóztatta a megbízott elnököt, Husszein Szaidot és három másik vezető tisztviselőt, akiket korrupcióval vádolnak. Ezek után július 24-én két helyszínen, Bagdadban és Erbilben két rivális csoport is megtartotta a maga közgyűlését.

Erre lépett kedden a FIFA, amelynek határozata szerint az ország egy évet kap arra, hogy rendezze a zavaros helyzetet. A végrehajtó bizottság 2011. július 31-ig adott határidőt, hogy "a rivális csoportok rendezzék a vitás kérdéseket, és közösen megoldást találjanak" - áll a nemzetközi szövetség határozatában.

Irakot egyszer, 2009 novemberében már kizárta tagjai sorából a FIFA, amikor a rendőrség megszállta a futballszövetség irodáit, és Szaddam Husszeinnel való kapcsolatokra hivatkozva letartóztatták a szervezet vezetőit. Az országot irányító politikai erők már ekkor megpróbálták kigolyózni a régi rendszer emberének tartott Szaidot, de a FIFA nyomására kénytelenek voltak visszahelyezni a hivatalába.

Sőt, már 2008-ban is kizárták egyszer az ország válogatottjait a nemzetközi tornákról, miután a kormány felszámolta az iraki olimpiai bizottságot. Mindezt egy évvel azt követően, hogy az ország csapata óriási meglepetésre megnyerte az Ázsia-kupát.